Ons kindje erkennen of toch trouwen..

Hoi lieve lezers!!

 

Vandaag wil ik jullie vertellen waarom wij de keuze hebben gemaakt om te trouwen in plaats van erkenning te regelen.

 

Wat is erkenning precies?

In een standaard situatie wanneer je getrouwd bent of geregistreerd partnerschap bent dan is de man automatisch de vader van het kind. Maar niet elke biologische vader is ook een vader volgens de wet. Een biologische vader die niet met de moeder is getrouwd of geregistreerd partnerschap heeft is geen vader in de zin van de wet van het kindje en zal moeten erkenning als hij ook de vader in de zin van de wet wil zijn.

 

Wie kan een kind erkennen?

Niet alleen de biologische vader kan het kindje erkennen, maar ook een persoon die het kindje niet verwekt heeft. Dan moet er wel aan een paar voorwaarden worden voldaan.

 

  • De man die het kind erkent moet 16 jaar of ouder zijn.
  • De moeder moet vooraf schriftelijk toestemming geven.
  • Erkenning is niet mogelijk wanneer de man in verband met bloedverwantschap niet met de moeder mag trouwen.

 

  • Wanneer het kindje bijvoorbeeld is geadopteerd door de vrouwelijke partner van de moeder, kan het kindje niet meer worden erkend door de verwekker.
Wanneer moet je je kindje erkennen?
Dit kan al voor de geboorte. Maar ook na de geboorte. Wel is daar schriftelijk toestemming voor nodig van de moeder.
Waarom kozen wij om te gaan trouwen?
Mijn man en ik hebben het er goed over gehad wat wij beide willen als het kindje dalijk geboren word. Willen we nog wachten met trouwen en regelen we erkenning voor onze kleine man of bijvoorbeeld geregistreerd partnerschap. Dit laatste zagen wij allebei niet zitten. Dan gaan we liever trouwen. Erkenning was optie nummer 2. Toen wij in verwachting waren wilde ik natuurlijk heel graag trouwen en dat was niet veranderd tijdens mijn zwangerschap. Wat er wel veranderd was is dat ik geen grote bruiloft wilde met een baby in mijn buik. Tuurlijk wil ik een grote bruiloft met alles er op en eraan maar dit alles zou ik toch willen doen wanneer ik geen buikje heb. En hoe leuk zou het zijn als onze kleine man erbij kan zijn!! Daarom besloten wij wel te trouwen maar niet groots. Dit willen wij bewaren voor een later moment.

 

Tuurlijk heeft mijn lieve schat mij wel ten huwelijk gevraagd. Dat hoort er natuurlijk wel bij!!

 

Afgelopen maandag zijn we getrouwd en kunnen niet blijer zijn. Ik heb de naam van mijn man aangenomen omdat ik het erg belangrijk vind dat dezelfde naam op het geboortepapiertje komt. Dan zijn we echt de papa en mama van onze kleine man ( met dezelfde achternaam ). Ook daarin kan je kiezen wat je wil. Je kan je eigen naam houden, naam van je partner kan veranderen naar jou achternaam of je kan het combineren. Voor dit laatste heb ik gekozen. Het is even wennen zeker omdat je 'vriend' nu officieel je man is. Wanneer je je eigen voorstelt sta je toch even stil bij je nieuwe achternaam.

 

Voor alle papa's en mama's onder ons, heel veel succes met de keuze die jullie gaan maken.

Wel wil ik jullie als tip meegeven dat als jullie voor erkenning kiezen dit toch te regelen voor de geboorte. Het is dan minder papierwerk regelen wanneer jullie kindje eenmaal is geboren. En is dus ook makkelijker voor de vader.

 

Veel liefs Nikkie

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0