Wel of geen pijnbestrijding tijdens de bevalling..?!

Wat zijn de mogelijkheden..?


Inmiddels ben ik 36 weken en 5 dagen zwanger.

Ik heb vaker met mijn verloskundige gesproken of ik er aan heb gedacht om tijdens mijn bevalling pijnbestrijding te willen gebruiken. Wat is mijn wens.. juist wel of juist niet..?

Meerdere moeders hebben mij verteld dit niet te hebben gebruikt, Puur omdat ze niet willen dat het kindje dit ook binnen krijgt maar hoe zit dit eigenlijk? En wat voor mogelijkheden zijn er waar je uit kan kiezen als pijnbestrijding? Hieronder een aantal mogelijkheden:

 

Remifentanil

Dit is een middel wat toegediend word door een pompje die jij zelf kunt bedienen.

Het is een morfine achtig medicijn dat sneller, korter en sterker werkt dan Pethidine. ( Pethidine is dus ook een morfine achtige stof. Het word in de verloskunde toegepast meestal voordat je 5 cm ontsluiting hebt. Dit word door een injectie in je bil of bovenbeen toegediend )

Wel moet je er aan denken dat zowel bij een popje als een ruggenprik, je bij beide je bed niet meer uit mag. En dat vind ik persoonlijk al minder. Want wil wel graag in beweging kunnen blijven.

 

Ruggenprik

Er zijn 2 vormen van de ruggenprikken die elk op een andere manier ingezet kunnen worden om jou te ondersteunen tijdens de bevalling.

 

Bij een vaginale bevalling word de epidurale ruggenprik toegepast. Deze onderdrukt de pijn. maar je behoudt nog wel controle over je spieren. Het is wel mogelijk dat je verminderde spierkracht kan hebben.

 

Bij een keizersnede word spinale anesthesie toegepast. Hierbij kan je je onderlichaam helemaal niet meer bewegen en daarom word deze vorm van ruggenprik niet toegepast bij een vaginale bevalling.

Wel of geen pijnbestrijding tijdens de bevalling..?


Nu ik alles aan heb gehoord door de verloskundige en het internet afstruin naar informatie merk ik dat er veel verschillende informatie te vinden is. Want wat is nou eigenlijk wel of niet schadelijk voor je kindje? Mijn verloskundige vertelde mij dat beide opties niet schadelijk zijn voor het kind. Maar op internet lees ik dat het kind met een ruggenprik soms aan beademing gelegd moet worden na de bevalling.

De mogelijkheden waarvoor je kan kiezen wat niet onder pijnbestrijding valt is bijvoorbeeld een warme douche of bad. Warmte ontspant en bevorderd alleen maar de bevalling.

 

Heen en weer lopen en in ieder geval in beweging blijven is altijd goed. Zo zakt het kindje sneller.

Ook kan je kiezen voor een baarkruk.

Wel betekend het wanneer ik kies om zittend of staand te bevallen dat ik iig geen pijnbestrijding mag hebben in het ziekenhuis. Als ik kies voor een ruggenprik of een pompje dan mag ik mijn bed niet meer uit en daar zit ik ook niet echt op te wachten..

 

Daarom wil ik alles maar gewoon aankijken. Het is mijn eerste kindje dus ook totaal geen idee wat mij te wachten staat.

Hoeveel pijn doet het en wat voor pijn is het. Kan ik er mee omgaan?

Ik zie het tegen die tijd wel en kan dan altijd nog beslissen om iets van pijnbestrijding te willen gebruiken.

We hopen op een voorspoedige bevalling en wens alle mama's to be die dit artikelen lezen hetzelfde toe.

We kunnen het dames hihi!!

 

Bedankt voor het lezen

&

Veel liefs Nikkie


Reactie schrijven

Commentaren: 0