Wanneer bel je de verloskundige eigenlijk..??

Hoi lieve lezers!!

 

Vandaag inmiddels de 37 weken zwangerschap aangetikt en dan betekend dat het niet lang meer duurt voor de kleine man zich meld. Gisteren weer een bezoekje bij de verloskundige gehad en gelukkig is alles goed met hem.

 

Toen ik bij de verloskundige was stelde ze me de vraag of ik wist wanneer ik precies de verloskundige moet bellen als het eenmaal  zover is. Eigenlijk was mijn logische antwoord dat ik bel wanneer mijn vliezen zijn gebroken of wanneer mijn weeën zijn begonnen..

 

Mijn verloskundige praktijk bestaat uit een aantal dames. Inmiddels heb ik volgens mij iedereen gezien maar iedereen weet inmiddels wel dat ik de hele bevalling best angstig vind. Daarom hebben ze mij gezegd dat ik zelf naar het ziekenhuis mag komen ( daar zit namelijk de praktijk bij aangesloten ) wanneer ik dit zelf zou willen. Het gebeurd namelijk vaker dat de moeders pas mogen komen wanneer de weeën regelmatig om de zoveel minuten komen.

 

Maar hoe zit dit eigenlijk..??

 

Wanneer de bevalling begint is dit lastig te herkennen. Wanneer je vliezen breken weet je dat het zover is maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Deze kunnen namelijk ook pas op een later moment breken.

Bij je eerste kindje is het helemaal lastig te herkennen omdat alles nieuw is voor je. Maar waar kan je op letten?

 

Het herkennen van ontsluitingsweeën


Bij je eerste kindje begint je ontsluiting pas als je weeën voelt die 1 tot anderhalf minuut duren.

Deze komen om de 4 a 5 minuten en zijn echt pijnlijk te noemen.

Het belangrijkste kenmerk van ontsluitingsweeën is dat ze steeds krachtiger worden en steeds langer gaan duren.

 

Maar wanneer bel je de verloskundige?

Wanneer de weeën om de 3 minuten continu aanhouden dan kan je de verloskundige bellen. Tuurlijk kan je je verloskundige ook  altijd bellen wanneer je ongerust bent, Gewoon doen want daar zijn ze voor!!

Zoals ik al zei is dat voor ieder verloskundige praktijk weer anders. Een ieder kiest weer voor zijn eigen werkwijze en ik ben erg blij dat ik mij mag melden wanneer ik er aan toe ben. Ik heb er zelf voor gekozen in het ziekenhuis te willen bevallen. Kies je daar zelf ook voor dan kan je dit ook kenbaar maken bij het ziekenhuis waar jij ingeschreven staat. Misschien kan dit dan ook een optie zijn voor jullie.

 

Wat te doen als je vliezen   breken?


Als je vliezen zijn gebroken word er verteld dat je niet gelijk de verloskundige hoeft te bellen. Zeker niet als je vruchtwater helder van kleur is want dat betekend dat het kindje niet in het vruchtwater heeft gepoept. Wanneer je vruchtwater groen of bruin is moet je direct de verloskundige bellen.

 

Als je wat slijmerig bloed verliest dan kan dit de slijmprop zijn. Dit betekend niet dat de bevalling begonnen is en je hoeft daarom niet meteen de verloskundige te bellen. Als het meer is dan een paar druppels helder slijmerig bloed dan moet je wel gelijk de verloskundige bellen.

 

Houd altijd in je achterhoofd dat je je eigen niet gek moet maken tijdens je bevalling. Heb je daarom zorgen of stress bel dan gewoon je verloskundige want die zijn er voor jou.

 

Veel liefs Nikkie


Reactie schrijven

Commentaren: 0