Fysiotherapeut afspraak. 1

Wat te doen bij een voorkeurshouding??!!

Toen Wess voor de eerste keer naar het consultatiebureau ging, vroegen ze aan mij of Wess misschien een voorkeurshouding heeft. Eigenlijk uit automatisme zei ik gelijk nee maar ging het vervolgens wel in de gaten houden. En wat zag ik tot mijn verbazing.. Zijn hoofdje ligt vaker naar links dan naar rechts! Ook zag je al dat het hoofdje al wat anders ging vormen. En dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling. Het gene wat je kindje namelijk kan krijgen van een voorkeurshouding is:

  • Plagiocephalie - dit is een scheve afplatting van het hoofdje. Dus een afplatting aan 1 zijde van het hoofdje
  • Brachiocephalie - dit is een afplatting van het gehele achterhoofdje

Daarom heeft het consultatiebureau de tweede afspraak weer gekeken en werden wij eigenlijk gelijk doorverwezen naar de fysio. Hun kunnen je namelijk helpen met handige tips en uitleg hoe je die voorkeurshouding kan verminderen of voorkomen. Daarom geef ik jullie hierbij de tips die ik vandaag heb meegekregen zodat jullie er misschien ook wat aan hebben. 

 

Zoals je ziet op de foto hierboven worden de beentjes van Wess omhoog geduwd. Deze worden zover naar boven geduwd dat zijn kontje de grond niet meer raakt. De reden voor deze beweging is zodat zijn spiertjes in zijn nek worden uitgerekt waarna hij vervolgens makkelijk ontspand en dus niet wil gaan strekken. Strekken is namelijk (wat ik dus ook nog niet gehoord had) helemaal niet goed voor je kleintje. Sowieso crieëert hij hierdoor een kale plek op zijn achterhoofd door het schuiven wat hij ermee doet. Maar ook zijn spiertjes worden dan aangespannen. En dat is dus niet fijn voor ze. Wanneer je je kindje namelijk aanraakt aan zijn achterhoofdje of onder zijn voetjes dan zie je dat je baby gaat strekken. Dit puur uit een reflex wat wij dus ook doen. Als je kleintje veel strekt pak je kleintje dan in zijn nekje zodat zijn kin op zijn borst komt en pak vervolgen met je andere hand je kindje bij zijn beentje en half onder zijn kontje. Wanneer je daardoor zijn kontje/beentje omhoog duwt komt hij zo gemakkelijk in de zithouding en kan je hem zo tegen je aanhouden. Wanneer je kindje zo word vastgehouden ontspant hij gelijk. 

Wess is inmiddels wel bijna 11 weken maar maakt nog geen aanstalten om van zijn rug om te willen rollen. Wat goed is aan het voorkomen van een voorkeurshouding is dat je je kindje neerlegt op de plek waar hij dus NIET graag op ligt. Dit kan je dus doen door een opgerolde handdoek in de lengte in zijn rugje te leggen zodat je kindje ook zo blijft liggen. Ik begon gelijk over de speciale kussentjes die ze hiervoor verkopen. Toen kwam gelijk het antwoord terug dat je eigenlijk helemaal niks in het bedje mag hebben liggen ivm de kans op wiegendood. Een nestje is helemaal goed maar verder niks. Je kan het nestje namelijk ook zo gebruiken dat je je kindje zoveel mogelijk tegen de kant aan legt waar hij niet naar mag kijken. Zo kijkt hij automatisch naar de andere kant.

Wat blijkt is dat wanneer we Wess op zijn zij leggen en zijn beentje een beetje helpen hij zelf weet hoe hij op zijn buik weet te rollen.!! Wow, wat super mooi om te zien!! Tuurlijk het gebeurd nu omdat we hem helpen want zelf komt hij nog niet in de houding maar hij weet in ieder geval al wel hoe hij verder moet als hij eenmaal zover is. Als je je kindje op zijn buik legt (als het al geen buikslaper is) dan is het super voor de spiertjes in zijn rug en nekje. Hij moet namelijk zijn hoofdje omhoog houden als jij op de goede plek gaat zitten/staan. Ook is het erg ontspannend voor ze om even lekker op de buik te kunnen liggen. Ze worden ook meteen rustiger. Wel merk ik bij Wess dat hij dat inderdaad wel fijn vind alleen niet langer dan 5 minuten!!

Wanneer je de beentjes naar de kant draait waar hij (voorkeur) naar heeft merk je dat het hoofdje makkelijk meedraait in de richting waar je de beentjes heen draait. Maar draai je ze naar de andere kant (niet voorkeurshouding ) dan merk je dat hij er wat moeite mee heeft. Puur omdat zijn spiertjes die kant niet gewend zijn. Althans niet heel vaak. Daarom is het goed deze bewegingen te maken om zo de spiertjes los te houden. Dit om het voor Wess makkelijker te maken die kant op te kijken. Leg je kindje ook vaker gewoon op de keukentafel neer. Zo zit je lekker hoog bij je kindje en ga aan de kant zitten waar hij dan verplicht naar moet kijken om jou te kunnen zien. Zo verplicht je hem ook naar je toe te kijken in de juiste richting/houding. Nog een aantal handige tips om je kleintje de juiste kant op te laten kijken: Leg je kindje in de box op een manier zodat hij zijn gezichtje recht houd naar de mobiel of naar de kant moet kijken om er naartoe te kunnen kijken. Ik heb er nu ook voor gekozen aangezien er toch de ruimte voor is in huis om de box te draaien. Daardoor kijkt hij nu verplicht in de juiste richting om mij te kunnen zien. Zorg ook dat je aankleed kussen goed op het meubel ligt. Niet aan de kant waardoor je kindje de verkeerde kant op laat kijken. Wanneer je hem recht neerlegt houd hij zijn hoofdje namelijk recht. Je kan het kussen wel dwars neerleggen maar leg je kindje dan wel zo neer dat hij zijn hoofdje de juiste kant op moet draaien om jou te kunnen zien. Volgende week woensdag is afspraak nummer 2 en dan word er een vorm gemaakt van zijn hoofdje. Dan kunnen ze dus zien of er vooruitgang geboekt word met alle oefeningen die je meekrijgt. Dus volgende week woensdag meer hierover!!

 

Mochten jullie nog handige tips hebben die hier nog niet bij staan dan hoor ik het heel graag!!

 

Veel Liefs

Nikkie!!!

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Patricia (maandag, 06 februari 2017 13:56)

    Beide kinderen hebben voorkeur gehad. Bij ons hielp voor beide de osteopaat heel goed. Bij eerste ook fysio gehad maar duurde langer voor ik resultaat zag. En ik liet de kleine in de box op zn buik liggen. En idd andere kant veel stimuleren. Maat ik zou zeker keertje naar de osteopaat gaan. En idd afwisselen in bedje met linker en rechterkant. Succes!!