Eerste 3 maanden borstvoeding zijn voorbij..

Wess is morgen al weer 3 maanden oud en dat betekend dus ook al weer 3 maanden aan de borstvoeding! Wat een heerlijk gevoel dat je lichaam zich aanpast zodat het je kleintje kan voeden. Het heeft zo zijn voordelen maar ook zijn nadelen. Als eerste komt het gevoel van voldoening naar boven. Het is zo genieten dat je je kindje zelf kan voeden. Het is even een momentje samen. Intiem en toch zo vertrouwd. Je merkt gewoon dat je kindje die band heerlijk vind, want door het drinken aan de borst voelt hij zich verbonden met zijn mama. En het is gewoon hartstikke makkelijk als hij s'nachts bij je wil drinken. Nog geen gedoe met flesjes klaarmaken! 

Ook heeft het een voordeel voor mama. Aangezien ik tijdens de zwangerschap meer dan 30 kilo ben aangekomen is het juist goed om borstvoeding te geven omdat je dan sneller je overtollige kilo's kwijtraakt. Ik ben er inmiddels ook al 23 kwijt maar heb er nog steeds 7 te gaan!!

 

Maar zoals ik al zei zitten er ook nadelen aan. Ik merk aan mijzelf dat het echt mijn energie uit mijn lichaam trekt. Ik moet toegeven dat het misschien komt doordat ik te weinig calorieën eet. Het is namelijk zo wanneer je borstvoeding geeft moet je 500 calorieën per dag extra eten... ( althans dat word gezegd maar iedereen zegt weer wat anders )

Ook ben je vergeetachtig wanneer je borstvoeding geeft. Je had hier als goed is al last van tijdens de zwangerschap maar na de zwangerschap word het volgens mij nog erger. Je vergeet compleet waar je in je verhaal was gebleven tijdens een gesprek, je komt niet op je worden of je bedenkt s'nachts iets en de volgende ochtend zou je niet meer weten wat het was. Dat is echt een drama! Zo goed als ik kon onthouden voor dit alles zo slecht kan ik het nu!

Maar hoe nu verder?

 

Ik heb tegen mijzelf gezegd dat ik Wess tot 3 maanden borstvoeding wilde geven, maar daar zijn we inmiddels al! Maar wil ik stoppen of ga ik toch door?

Ik geef Wess al gecombineerde voeding. Zowel borstvoeding als kunstvoeding. Dus hij zal er geen last van hebben als ik het af zou bouwen. 

Maar het voelt nog zo fijn! Daarom denk ik dat ik de borstvoeding gewoon doorzet en maar gewoon zie wanneer ik er klaar mee ben. Wess vind het nog zo fijn en ik ook dus waarom dan stoppen?

Wel is mijn melk productie wat afgenomen. Daarom ook erg fijn dat ik kunstvoeding ernaast heb om het aan te vullen mocht het nodig zijn. Wij gebruiken Nutrilon H.A.1 en Wess vind het heerlijk! S'avonds voor het slapen krijgt hij sowieso een flesje kunstvoeding en daar slaapt hij heerlijk op! Dit ook puur om zeker te weten dat hij dan genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.

 

Handkolf of niet..?

In het begin heb ik deze Medala handkolf gekocht. Sowieso omdat Martijn Wess zou kunnen voeden, maar ook om te zien hoeveel mijn productie nou is. En gek genoeg, wanneer Wess aan de borst drinkt heeft hij veel sneller een voldaan gevoel dan dezelfde hoeveelheid door een flesje.. Mijn productie is ook (behalve in de kraamweek) niet zo hoog geweest dat ik aan de elektrische kolf moest. Dat is wel fijn. Een handkolf is dan ideaal om in huis te hebben. Ik gebruik hem nu niet meer omdat ik nu precies genoeg aanmaak om de dag mee te kunnen vullen. Maar mocht je alleen borstvoeding geven en je partner wil ook eens een voeding geven dan kan je het zo afkolven. Super fijn!! Aanrader dus! Hou er wel rekening mee dat deze kolf geschikt is voor het af en toe af willen kolven. Gebeurd het bijna dagelijks dan zou ik wel een elektrische kolf aanraden. Dit omdat het erg vermoeiend is om allebei je borsten met de hand leeg te kolven. En het duurt VEEL langer! Ook kan je deze kolf gebruiken als je toeschietreflex te veel is voor je kleintje. Mocht er ineens zoveel melk uitkomen dat je kleintje het niet aankan, dan kan je eerst deze kolf gebruiken om de 'druk' er af te halen. Zo kan je kindje lekker rustig drinken zonder dat er te veel uit komt op 1 moment. 

En als laatste. Borstvoeding is ook heel persoonlijk. En iedereen ervaart dit weer anders. En iedereen heeft daar weer zijn eigen mening over. Zoals wel of niet in het openbaar voeden, kolven of niet kolven, de 1 krijgt wel borstontstekingen en de ander weer niet. Doe daarom het gene wat voor jou het fijnste voelt. Want dat is uiteindelijk toch het belangrijkste. Wil je stoppen na een week dan doe je dat gewoon en wil je dat niet dan blijf je je kindje gewoon lekker zelf voeden met de borst. Niks is fout en alles is goed. 

 

Veel liefs

Nikkie

Reactie schrijven

Commentaren: 0