Slaap routine van onze Wess

Hoe het allemaal begon,

 

Toen Wess 23 November 2016 werd geboren waren we niet alleen dolblij, gelukkig en enorm verliefd maar ook een beetje angstig. Want ik kan je vertellen, wanneer jullie voor de eerste keer een kindje krijgen dan is elk geluidje eng wat je niet herkend. Daarom kiezen de meeste ouders er ook voor om hun kleintje bij hun in de slaapkamer te laten slapen. Soms in een wiegje, een co-slaper of zoals wij het hebben gedaan in de kinderwagen bak. Dit puur om zo de omgeving van je kleintje nog zo klein mogelijk te maken en te houden. Ze zijn natuurlijk de geborgenheid in de buik gewend. En wanneer ze de wijde wereld in mogen is dat toch allemaal nog een beetje eng. En ze kunnen er onrustig van worden waardoor ze slechter kunnen slapen.

 

Daarom vonden wij de kinderwagenbak boven in de slaapkamer prima. Dit hebben wij vanaf de tweede nacht gedaan. 

 

 

De eerste nacht heeft Wess bij ons in zijn nestje geslapen van DonebyDeerDit beviel super alleen merkte je dat je zelf je rust niet kon pakken omdat je echt alleen maar na je kleintje kan staren. En natuurlijk super bang bent dat je iets over hem heen legt. Daarom besloten we de tweede nacht Wess in de kinderwagen te leggen en dat ging prima!

In de kinderwagenbak hadden wij de maxi-cosi zak neergelegd. Zo kon wess daar lekker warm in liggen want het was toch winter toen hij werd geboren!

Ook bleef de binnenkant van de bak zo lekker warm wanneer je er een kruik in had gelegd. Dit was ook een tip van de kraamverzorgster. Wanneer Wess er even uit is leg dan de dekens dicht zodat de warmte er nog lekker in kan blijven zitten. En dat was heerlijk voor hem wanneer hij weer een slaap deed.

Dus wat dat betreft is de kinderwagen een prima oplossing als je geen extra wiegje wil kopen. (Ze liggen hier namelijk toch echt maar eventjes in..)

Omdat het in de kinderwagen zo ging ging hebben we na een week gekeken of dat we Wess naar zijn eigenkamertje kon brengen. Dit eerst met de kinderwagenbak op het ledikant zelf..

Toen we Wess in zijn eigenkamertje lieten slapen was de kinderwagenbak in zijn ledikantje een prima begin. Zo kon hij alvast wennen aan alle geluidjes en het licht wat in het huis aanwezig was overdag en s'nachts. Na dit ook een week volgehouden te hebben waren we inmiddels al 2 weken verder en was Wess dus ook alweer twee weekjes oud. We wilden het toch maar proberen of dat Wess het zou accepteren om in zijn nestje in zijn ledikantje te slapen. We zijn begonnen met dit overdag te proberen. Dit omdat je dan zelf ook wakker bent en energie genoeg hebt om eventueel de situatie weer te veranderen mocht dat nodig zijn. 

Maar dit was niet nodig. Hij vond het prima en sliep heerlijk in dat nestje!

Niet alleen boven in zijn ledikant maar ook beneden in de box lieten we Wess in zijn nestje slapen. Dit zodat hij maar aan 1 situatie hoeft te wennen en dat is slapen in het nestje. 

Het slapen in zijn nestje is eigenlijk net zo lang doorgegaan tot Wess begon met rollen. Toen vonden wij het gevaarlijk worden. Wess is al met 14 weken begonnen met rollen. Dit vanwege de oefeningen die we gedaan hebben om zijn voorkeurshouding te verminderen. 

Daarom hebben wij nu het nestje weg gedaan en ligt Wess nu met een slaapzak in zijn ledikantje. Zijn slaapzak onder het matrasje zodat hij nog lekker blijft liggen.

 

 

De slaaptijden van toen en nu,

 

Wess heeft eigenlijk altijd heerlijk geslapen. Natuurlijk net als bijna elke baby kwam Wess s'nachts regelmatig voor een voeding. Meestal 2 keer. Tot Wess een regeldag kreeg en wij hadden besloten om Wess voor het nachtslaapje een flesje kunstvoeding te geven. In de hoop dat hij dan genoeg voeding heeft om zo de nachten door te slapen. En wonderbaarlijk ging dat super goed! De nachten waren voorbij en hij sliep door.. We vonden dit zo geweldig! Tot dit ineens over was en weer 2 keer in de nacht kwam omdat hij dan ook echt honger had. Dit is natuurlijk niet erg maar voor mama is dit weer even een hele omschakeling en best vermoeiend om elke keer weer wakker te worden en weer je bed uit te moeten om Wess te moeten voeden. Maar ja Wess groeit zo hard en wanneer een baby zo hard groeit heeft hij ook meer voeding nodig. Vorige week zijn we daarom ook gestart met een papfles voor het slapen gaan. (wess was toen 15 weken oud) Misschien dat hij hier dan wel genoeg voeding aan heeft om zo wel weer door te kunnen slapen. De eerste nacht gebeurde dit ook maar vervolgens de volgende nachten weer niet. Zo zie je maar. Hier is geen peil op te trekken. Ik denk dat we hier gewoon weer doorheen moeten. Wel vroeg mijn schoonmoeder of er nog wel genoeg voeding in mijn borstvoeding zit. Maar ook al geef ik Wess een gewone fles kunstvoeding en dan nog een papfles dan nog komt hij s'nachts twee keer voor een voeding. 

 

Overdag slaapt Wess in de ochtend meestal een half uur tot 3 kwartier en s'middags leg ik Wess altijd om 13 uur op bed. Hij heeft dit dan ook echt nodig want hij slaapt dan meestal ook echt 3 uur achter elkaar door. En rond half 6 slaapt hij nog een half uurtje. (een powernapje) Daarna gaat Wess altijd rond 7 uur a half 8 in bad om vervolgens na het badje een flesje te drinken en dan rond 8 a half 9 lekker naar bed te gaan. 

 

Een prima schema zo voor zowel Wess als mama!

Hebben jullie nog vragen of misschien ideeën of tips..??! Altijd welkom en ik hoor ze heel graag! 

 

Veel liefs,

Nikkie

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Tamara (dinsdag, 14 maart 2017 07:17)

    Haai slaapt jullie wess altijd in bed met zn slaapjes? Onze man van 5 maanden slaapt ochtend en middag in bed.. en zeer wisselend van tijd.. mits ik weg ben of wandel dan slaapt hij in de maxi cosi of wagenbak. ... Einde van de middag powernap in de wagenbak tot zover hij er nog in past. ..