Mijn borstvoeding struggles

Borstvoeding,

 

Ik had er lang over nagedacht of ik dit zou willen geven aan onze Wess. Je hoort namelijk veel nare verhalen om je heen over borstontstekingen en tepelkloven...

Allemaal ellende! Dus ja wat doe je dan?

Maar ik wil Wess toch het allerbeste geven en wil het daarom toch proberen. Wie weet lukte het wel helemaal niet!

Toen Wess net geboren was kroop hij al een soort van naar de borst. Zo mooi om te zien!

In het hele begin komt er nog vrij weinig tot niks uit.

 

Maar dat Wess begon te drinken was nodig om zo mijn melkproductie op gang te helpen.

Dit duurde ongeveer een dag of 2. En niet geleidelijk. Nee, je hebt ineens een voorgevel (stuwing) waar Pamela Anderson bekend mee staat! Jeetje zeg, dat dat kan sta ik nog steeds elke dag van te kijken. Je maakt echt een hele transformatie mee. En dat helemaal gratis!! Hihi..!! Dit duurt niet heel lang. Meestal een dag of twee en dan begint alles weer wat te slinken. Wel kan je productie nog hoog zijn en dit was in mijn geval dus ook zo. De eerste week borstvoeding geven was echt een drama. De eerste paar dagen kreeg Wess er bijna nog niks uit en toen het er eenmaal wel was, toen was het ineens weer te veel. Wess verslikte zich daarom ook enorm vaak en begon weerstand te geven tegen de borst. Hij wilde de tepel niet goed meer pakken en had er helemaal geen geduld meer voor. Resultaat hiervan was een huilende baby die helemaal overstuur was en een mama die de hoop op wilde geven!

 

Want wat doe je eigenlijk tegen overproductie?

Wanneer je lichaam te veel melk aanmaakt dat kan dit vervelend zijn voor je kleintje om te drinken. Wanneer je je kindje namelijk aanlegt en hij helpt de melk op gang te komen (of dit is al gebeurd door het huiltje of zuchtje wat je hebt gehoord van je baby. Dit helpt namelijk ook je productie op gang...!! Die verhalen over dat de melk uit je borst spuit... JEP, het klopt allemaal!) dan kan de hoeveelheid vaak te veel wezen. Daarom heeft de kraamverzorgster toen uitgelegd dat je zelf de melk er uit kan masseren zodat de eerste druk er af is. Of je moet aan de gang met een kolf. Dit kan met de hand als wel met een elektrische kolf. Wel een tip. Koop dan eerst een handkolf want een elektrische kolf heb je eigenlijk echt alleen nodig als je gaat werken. Als dit alleen is om de druk er af te halen, dan had ze mij de handkolf aangeraden. Een elektrische kolf kan er namelijk ook voor zorgen dat je lichaam nog meer melk aanmaakt dan nodig is. Je kindje zorgt er namelijk zelf voor dat de productie zoveel is dat hij er genoeg aan heeft. Wanneer je dan elektrische kolft gebruikt dan weet je lichaam niet meer wat nodig is en blijft het zich maar melk aanmaken. Dan kan je dus een voorraad op gaan bouwen want je kindje drinkt dat echt niet ineens allemaal leeg..! (maar dit kan voor iedereen weer anders zijn. Een elektrische kolf is natuurlijk veel makkelijker. Houd er wel rekening mee dat je er 1 kan kopen maar dat je ze ook kan huren. Een kolf apparaat kan namelijk honderden euro's kosten..!!!)

Wij hebben er voor gekozen een handkolf aan te schaffen. Als ik te lang niet had gevoed, dan kon ik even kolven om de druk er af te halen of het er gewoon helemaal uit te kolven. Want ik had niets liever dan dat Martijn Wess ook een keer zou kunnen voeden. Daarom hebben wij toen ook gelijk een fles van Medela erbij gekocht. Dit omdat dit een fles is wat is gebaseerd op de werking van een moederborst. 

En wow, de eerste keer ging zo goed! Hij pakte de fles gelijk en het verslikken was over! Dus nu kon papa Wess ook te eten geven.. Heel fijn voor mama om ook even de handen weer vrij te hebben!

 

Even terug naar het moment voor het kolven..

Omdat Wess zich regelmatig verslikte was het voor hem geen feestje meer om aan de borst te gaan. Hij raakte gefrustreerd en ik moest hem echt helpen de tepel te vinden. Tot op een avond Wess weer zo aan het brullen was en ik geen energie meer over had hebben we de verloskundige gebeld. (kraamverzorgster werkt helaas niet s'avonds..) Want Wess had honger en borstvoeding geven zat er zo echt niet in. Toen de verloskundige langskwam had ze voor de zekerheid een flesje kunstvoeding meegenomen. Dit voor de zekerheid dat we in ieder geval altijd voeding in huis zouden hebben mocht Wess echt geen melk meer willen drinken uit de borst. Maar wat blijkt... ze pakte Wess vast en legde hem op het voedingskussen neer voor mijn borst. Ze wilde namelijk zelf ook graag zien wat nou precies het probleem is. Maar gelukkig begon het huilen weer en kon ik laten zien dat het allemaal echt niet ging werken en dat we maar over moesten gaan op kunstvoeding en wel direct.. want je wilt niet dat je kindje honger heeft. 

Maar ze gaf me de tip om hier nog eens goed over na te denken. Je bent moe van alles, de bevalling, kraamweek, bezoek, nieuwe mensen in je huis.. Het kan namelijk inderdaad zo zijn dat door alle drukte in de kraamweek Wess ook een beetje overprikkeld kan zijn. En dat hij daarom dus niet rustig wil drinken... Ze hielp mij Wess op een bepaalde manier in het nekje vast te houden zodat zijn mondje precies goed op mijn tepel terecht kwam en na 3 a 4 keer proberen lukte het idd eindelijk..!! Maar ja.. werkt dit nu even of is het nu voor altijd dat het goed mag blijven gaan..?

 

We merkten de dag erna dat het voeden al een heel stuk beter ging. Ik nam Wess echt apart als ik hem ging voeden zodat we samen echt even rust hadden en ik hem de kans wilde geven rustig te kunnen drinken bij mama. Het is natuurlijk voor hem ook allemaal nieuw. Ook al is drinken een instinct wat ze hebben, maar het aanleggen is toch nog even moeilijk en moeten ze echt even doorhebben mocht dit vlekkeloos verlopen. 

 

Neem daarom echt even de tijd om 'samen te leren drinken'.. Jij moet namelijk echt heel veel geduld hebben ook al ben je kapot moe, en je kleintje moet het allemaal even doorhebben. Een tepel is leuk maar je kindje moet er wel goed naar happen dat is 1 en ook in het mondje houden en dat is 2.. en dan ook nog niet verslikken in alle melk die er ineens uitkomt.. want dan kan je weer opnieuw beginnen met aanleggen.. 

 

Het komt echt allemaal goed. En als ik nu ga terug kijken ben ik zo ontzettend blij dat ik het heb doorgezet. En dit allemaal zonder borstontstekingen en tepelkloven en noem maar op.. Alle verhalen die er op de wereld rond gaan wil niet betekenen dat jij er daar ook 1 van bent. Want het kan namelijk ook gewoon goed verlopen. En borstvoeding is uiteindelijk toch het beste om je kindje te beschermen tegen ziektes en allergieën.

 

Hopelijk heb je wat aan mijn verhaal!! Mocht je nog iets kwijt willen over dit onderwerp? Laat dan even een berichtje achter want ik hoor dat heel graag!

 

Heel veel liefs,

Nikkie

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0