Ben ik opgedroogd?

Sta jij er eigenlijk bij stil hoeveel je drinkt op een dag?

Voor iemand die GEEN borstvoeding geeft, zit het gemiddelde streven naar 1,5 tot 2 liter water per dag. Maar voor de mama's die wel borstvoeding geven, is het geadviseerde hoeveelheid 2 a 2,5 liter.  

 

Zoals jullie misschien al in eerdere blogs hebben gelezen, ben ik tijdens mijn zwangerschap meer dan 30 kilo aangekomen.

Na de geboorte was ik gelijk begonnen met borstvoeding. Ik zag op de weegschaal dat er soms wel eens een kilo per dag van mijn gewicht af ging! Super blij natuurlijk. Want ik had uiteindelijk nog zo'n 20 kilo om kwijt te raken na de bevalling.

 

Ik merkte dat mijn gewicht een obsessie werd. Ik ben nooit stevig geweest, dus ik vond het ook erg moeilijk dit nu wel te zijn. Het dagelijks in de spiegel kijken was daarom ook geen favoriet meer voor mij.  

 

Ondanks dat de kraamzorg er mij goed op wees om na elke voeding een groot glas water te drinken schoot dit er al snel bij in. Zeker s'nachts deed ik dit niet meer. Puur omdat ik alleen maar bezig was om zo snel mogelijk weer in bed te liggen.

En als je dit niet doet na elke voeding, dan weet je al dat je te weinig drinkt op een dag.

Ik merkte eigenlijk geen verschil of dat ik nu wel een glas water dronk na de voeding of niet. Daarom dacht ik dat het allemaal wel prima ging zoals het nu was. Tot ik merkte dat ik niet genoeg voeding meer had voor Wess. Na het geven van de borst merkte je dat hij al snel weer kwam om te drinken.  Zeker in de nacht kwam hij regelmatig. Soms 2 a 3 keer per nacht. 

 

Maar zo gek als het klinkt merk ik dat mijn borstvoeding is gestopt vanwege het te weinig drinken. Door alle drukte vind ik het erg moeilijk om bij te houden wat ik drink. En ik vergeet het ook gewoon. Het gebeurd vaak zat dat ik om 2 uur  s'middags opmerk dat ik nog maar 1 glas water op heb die dag. Meestal omdat er dan een hoofdpijn op komt zetten puur omdat je dan vocht tekort komt. 

 

Ik denk dat dit er ook bij ingeslopen is toen ik begonnen ben met Wess kunstvoeding te geven. Je geeft dan al minder borstvoeding maar ik wilde dit wel graag blijven combineren. Eerst helemaal tot Wess 3 maanden was maar besloot toen om het langer te willen geven. 

 

En door het te weinig drinken en minder eten ( want ja afvallen en zo snel mogelijk weer op gewicht willen zijn was gedachte nummer 1 op een dag. ) is mijn borstvoeding gewoon gestopt. Maar dan ook echt ineens. Wess krijgt er niks meer uit. Heel af en toe en dan heb ik het over 1 keer in de twee dagen dan leg ik hem nog even aan omdat ik voel dat mijn borst vol zit maar daar blijft het ook bij. En dat is eigenlijk nu ook verleden tijd...

 

Ben ik een slechte moeder...

Dat is iets wat nu vaak door mijn hoofd heen spookt. Puur omdat ik zo met mijn gewicht bezig ben is mijn borstvoeding gewoon gestopt. Tuurlijk, de 3 maanden streven is gelukt en goed ook. Maar ik had het graag nog willen geven tot Wess 6 maanden was.. Kunstvoeding is net zo goed hoor. Want ik merk aan Wess dat hij daar echt genoeg voeding uit haalt maar het gevoel dat je hem kan voeden en dat moment samen mis ik nu enorm! Ik heb zeker spijt dat het zo verlopen is omdat ik er eigenlijk nog niet klaar voor was om te stoppen. Je moet er echt een soort afscheid van nemen want het is weer een fase wat je afsluit samen. 

 

Dus dames weer een les rijker..

DRINK GENOEG

En zorg dat je goed eet zodat je genoeg voedingsstoffen hebt om te kunnen geven!

 

Liefs 

Nikkie

Reactie schrijven

Commentaren: 0