Lief & Puur

Een blog schrijven over mijn lessen babymassage? Natuurlijk wil ik dat! Als moeder van 2 jongens, zal ik jullie meenemen in het persoonlijke verhaal van het hoe en waarom Lief & Puur tot stand is gekomen en vertel ik jullie wat er nou zo fijn is aan het masseren van je kindje.

 

Toen ik zwanger was van mijn oudste zoontje Jairo, las ik voor het eerst iets over babymassage. "Dat ga ik doen!". Een concrete manier om een veilige hechting te stimuleren en tegemoet te komen aan de behoefte van huid-op-huidcontact van je kindje. Toen Jairo na een hele fijne zwangerschap en een nogal zware bevalling was geboren, moest ik wel even wennen aan het moederschap. Ik was super trots, maar moest ook zelf herstellen en er komt zoveel op je af! Borstvoeding moest ik al snel opgeven, omdat het Jairo echt niet lukte om er iets uit te krijgen. O.a. door een te korte tongriem, die uiteindelijk ook geknipt is. Ik vond het jammer de intimiteit van borstvoeding te missen, maar Jairo groeide goed op de fles, dus ik kon het makkelijk loslaten. Wat een tevreden en blij kindje!

 

Alleen was hij echt geen makkelijke slaper. Jairo kon overdag uren wakker zijn. Huh, baby's slapen toch tussen iedere voeding? Toen ik had besloten het niet zo nauw te nemen met alle ritme en regelmaat adviezen, werd het nog gezelliger in huis. Jairo bleek heel goed aan te kunnen geven wat hij nodig had, en ik bleek hem best goed te verstaan. Meestal. En wat ook heel goed hielp, waren de lessen babymassage. Toen Jairo 6 weken oud was hebben we samen een cursus babymassage gevolgd. En wat denk je? Na de les sliep Jairo standaard als een roosje. Midden op de dag! Ik kan me nog herinneren dat ik na de les ineens de woonkamerdeur aan het schilderen was. Het contact met Jairo tijdens de lessen, was minstens net zo bijzonder. Je hebt op zo een moment echt heel bewust oogcontact en huid-op-huidcontact. Hij genoot er zichtbaar van en ik daardoor ook. Wat kun je dan trots zijn als je kindje daar naar je blijft lachen!

Babymassage QuintenRond dezelfde periode liep mijn contract af bij mijn huidige werkgever. Ik was hier erg opgelucht over en dat bevestigde voor mij dat ik een nieuwe richting in moest slaan. Veel thuis zijn bij mijn kindje en het liefst voor mezelf beginnen als docente babymassage. Al snel schreef ik me in voor de opleiding "Shantala babymassage en baby yoga" en is het balletje gaan rollen. Over de naam hoefde ik niet lang na te denken. Ik was zo geraakt door de onschuld van Jairo als pasgeboren baby, dat ik dat wilde verwerken in de bedrijfsnaam. Natuurlijk oefende ik thuis veel op Jairo. Wat hij helemaal niet erg vond. Ik ben zo blij met de herinneringen die ik heb aan onze momenten babymassage. Hij lekker op mijn blote benen in het grote bed. En daarna lekker in badje of samen onder de douche. 

Na 9 maanden bleken we nog een proefpersoon in huis te krijgen.. Want ik was zwanger! Tussen Jairo en zijn kleine broertje Quinten zit precies 18 maanden. Ik moest nu nog meer wennen aan de verandering dan de eerste keer. Met name omdat er een schuldgevoel was bijgekomen naar allebei mijn kindjes, omdat ik ze voor mijn gevoel niet alle aandacht kon geven die ze verdienden. Daarbij had Quinten een heftige start en heb ik de eerste 4 dagen met hem in het ziekenhuis doorgebracht. Weer was babymassage mijn 'redding'. Na een massage wist ik zeker dat Quinten even mijn volledige en bewuste aandacht had gehad en kon ik de 'schade' inhalen van het feit dat hij de eerste dagen in de couveuse heeft gelegen. Ik deed dit op het moment dat Jairo sliep of wanneer mijn man thuis was. Ook Quinten genoot van de massage en het was grappig om te zien dat hij op sommige oefeningen toch weer anders reageerde dan Jairo. Je leert je kindje en zijn lichaamstaal zo goed kennen tijdens de massage.

 

Ondertussen is Jairo al bijna 3 en heeft Quinten zijn eerste verjaardag alweer gevierd. Ik heb al heel veel baby's mogen zien tijdens de lessen babymassage en ik hoor van heel veel ouders terug hoe fijn ze het vinden om te doen! In 3 lessen leer ik ouders tijdens een privécursus bij hun thuis, hoe ze hun baby kunnen masseren. Ik doe het voor op een pop en ouders masseren hun eigen kindje. Daarnaast geef ik ook eenmalige lessen (privé of in groepsverband), waarin je ook alle oefeningen leert, maar dan versneld. Regelmatig laten ouders weten dat hun kindjes makkelijker of langer slapen na de les, beter kunnen poepen of dat ze zo genieten van het contact samen. Na 9 maanden in mama's buik te hebben gezeten, is het voor baby's vooral ontzettend belangrijk om warmte, liefde, contact en veiligheid te voelen. Ik ben dankbaar voor de lessen die ik al heb mogen geven en heb nu de stap genomen om "fulltime" aan Lief & Puur te werken. Ik ben aan het uitbreiden met lessen baby yoga, peuter yoga en kraamcadeautjes. Lekker druk, maar prima te combineren met mijn eigen fijne gezinnetje, want nu kunnen mijn eigen dreumes en peuter weer proefkonijn zijn voor de lessen peuter yoga. En dat zorgt opnieuw voor veel waardevolle momenten!

 

Sharon

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Ikse (dinsdag, 02 mei 2017 22:00)

    Super mooi stukje!