Een dagje mee met kraamverzorgster Kim

's Nachts gaat de telefoon, 2:33 zie ik op mijn wekker staan. Vol adrenaline sta ik naast mijn bed en loop naar de telefoon. Vanacht had ik nachtdienst, dus ik wist dat ik kon worden gebeld voor een bevalling of een thuiskomst. Eenmaal mijn telefoon opgenomen te hebben mocht ik naar een bevalling, 25 km bij mij vandaan. Dit werd nog even racen tegen de klok, het was namelijk het tweede kindje dat werd geboren.

 

Toen ik aankwam zag ik het licht al in de woning branden, de deur stond op een kiertje en ik kon meteen naar binnenlopen. Eenmaal boven werd ik begroet door de verloskundige, papa en mama. Mama had het zwaar, ze had op dit moment 9 cm ontsluiting. Tijd om voorbereidingen te doen. Kruikjes maken voor de kleren te warmen, mutsje dichtbij, nieuwe matjes leggen en even wat te drinken verzorgen. Papa ondersteunde mama zo goed, dat ik bijna overbodig leek. Na 10 minuten kreeg mama persdrang en gaf de verloskundige het startsein om te gaan persen. En na 20 minuten persen werd er een kleine meneer geboren, van maar liefst 3365 gr.

 

De wens was om borstvoeding te geven, dus zo snel mogelijk na de geboorte was mijn taak te begeleiden bij het aanleggen van het kindje. Dit ging super, het kindje hapte mooi aan en mama voelde haar baarmoeder goed samentrekken. Hier had ik alle vertrouwen in. De placenta was ondertussen ook geboren en er was geen extreme bloeding. Nadat mama een beetje was bijgekomen en even een beschuit met muisjes had gegeten, voelde ze zich fit genoeg om even te gaan douchen. Papa zou even bij mama blijven in de badkamer voor te observeren, en zou mij roepen als er iets was. In de tussentijd ging ik even het bed verschonen, en het bedje van de pasgeboren meneer opmaken. Mijn nacht zat er bijna op, even de controles bij de mama nog doen en de was aanzetten en dan kon ik naar huis. Eenmaal in de auto naar huis werd ik toch wel moe, toen ik thuis kwam ben ik als een blok in slaap gevallen. 

 

De dag erna om 09:00 ben ik weer begonnen in het gezinnetje en was hun andere kindje ook thuis. Het was feestelijk druk, beschuit met muisjes en koffie gingen als warme broodjes over de toonbank. Tussen deze drukte door, moet er natuurlijk gevoed worden, ontbijt en fruit gemaakt worden en controles gedaan. Echter kun je je dan bedenken dat dit als kraamverzorgster aanpoten is. Gelukkig ging de borstvoeding goed en had mama alleen hulp nodig bij het aanleggen. ( vaak zie je bij een tweede kindje dat de borstvoeding sneller op gang komt, en dat was hier dus ook ). Rond half 12 was iedereen de deur uit en gunde ik papa en mama even een momentje met hun twee kinderen.

Even wat drinken naar boven brengen en boterhammen, en weggaan met de boodschap dat als er iets is ze gewoon moeten roepen. Om 12 uur was het weer tijd voor een voeding en liep ik naar boven, mama weer even geholpen met aanleggen, en daarna zou ze even een uurtje gaan slapen. Papa ging ook even slapen en de grote zus moest ook haar middagdutje gaan doen. De grote zus vond mij aardig en vertrouwde mij waardoor ik haar gewoon kon verschonen en haar pyjama kon aandoen. Ik las haar nog een verhaaltje voor, en gaf haar nog een drinkfles met water. Volgens mij was ze al vertrokken voordat ik de deur uit was. Weer terug op de slaapkamer van de ouders zag ik dat papa al ingedut was, en mama was net klaar met voeden. De kleine meneer ging ook netjes slapen en legde hem in het bedje naast mama. Lekker kruikje erbij zodat zijn temperatuur stabiel blijft, en het is natuurlijk lekker om in een warm bedje te komen. 

 

Om 15:00 ging ik weer naar boven want er moest weer gevoed worden. Met een glas water en wat fruit maakte ik mama wakker, en gaf haar de kleine verschoonde meneer aan. En alweer ging de borstvoeding top. Ik vroeg of ik de grote zus wakker kon maken, en ging dit doen. Ze was nog wat slaperig dus zette ik haar in de pyjama op haar papa en mama's bed en liet haar papa wakker maken. Weer een gelukkig gezinnetje in bed, helemaal compleet. Ondertussen had ik beneden het eten al voorbereid, dit hoefden ze alleen nog maar op te warmen. De benedenverdieping was weer schoon, en de was was weer weggewerkt. Nu was het tijd om de badkamer en het toilet te poetsen. Mijn 'taken' zaten er op en ik liep weer naar boven. De grote zus was klaar om aangekleed te worden en papa en mama hadden zin in het avondeten. De papieren invullen was mijn laatste taak vandaag  wat ik nog moest doen, dus hier begon ik aan en om 4 uur was ik daarmee klaar. Papa was naar beneden gekomen met grote zus, en ik ging nog even naar boven om alles te checken. Mama had verder geen vragen meer na de uitleg die ik had gegeven voor de komende nacht. Even naar beneden om papa te vragen of hij nog vragen voor mij heeft, maar dit was niet het geval. Vandaag kon ik afsluiten met een goed gevoel, op naar de volgende dag. Maar eerst even een paar uurtjes slapen!

 

Kim

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Tessa (donderdag, 04 mei 2017 07:56)

  Wow je klinkt als een droom-kraamverzorgster!

 • #2

  Karin (donderdag, 04 mei 2017)

  Mooi geschreven muppie!! �� dit werk is echt voor jou weggelegd! � Dikke knuffel Karin �

 • #3

  Annabel (donderdag, 04 mei 2017 22:09)

  Super kim! Leuk geschreven !!! Maar je bent dan ook een topkraamverzorgster � En dan spreek ik uit eigen ervaring �

 • #4

  Sandra (donderdag, 04 mei 2017)

  Kimpower!

 • #5

  Claudia (donderdag, 04 mei 2017 22:29)

  je bent een topper en ik ben dan ook onwijs trots op jou! je doet het super! ik hoop ooit net zo'n leuke kraamverzorgende als jou te hebben, je bent al een top vriendin, dus ik kan met een gerust hart zeggen, kim, je bent een engel!�❤

 • #6

  Sarah (donderdag, 04 mei 2017 23:52)

  Wauw sjat ben trots op je mooi geschreven

 • #7

  Kim, Stefan en Stan (vrijdag, 05 mei 2017 08:55)

  Mooi geschreven.... heel herkenbaar! Je bent bij ons leerling kraamverzorgster geweest (je eerste gezinnetje) wat waren ook wij blij dat jij samen met je collega ons op weg mocht helpen en ja ook hier heb je dit met alle liefde, rust en overgave gedaan. Toen al wisten wij dit is een Top Kraamverzorgster. Je bent een Topper
  Liefs je eerste kraamgezin ❤

 • #8

  Kim (vrijdag, 05 mei 2017 17:20)

  Oh wat een superlief commentaar allemaal! � Dankjulliewel!