Het verhaal van mama Kari

Ik schrijf dit stukje terwijl we drie weken op vakantie zijn op Curaçao. Het eiland waar ik de eerste veertien jaar van mijn leven heb gewoond en de plek waar ik mijn vrouw bijna zeven jaar geleden heb ontmoet.

 

Ik zit samen met Isaya op de veranda van ons huisje, het is nog vroeg. De ventilator staat op ons gericht en we kijken uit over prachtige palmbomen, tropische bloemen en gekleurde huisjes. Ik ben thuis. En dit keer voor het eerst met mijn dochter. Nu ze bijna twee is, zagen we het eindelijk zitten om met haar naar het eiland te komen. Nu kan ze ervan genieten: van de witte stranden met de helblauwe zee, van het uren spelen met water en zand, van het niet de godganse dag in luiers, rompers, truien, sjaals en maillots te moeten lopen, maar gewoon lekker met de billen bloot.

Isaya zit op haar potje. Die hebben we van de week gekocht bij Zuikertuintje, want deze temperaturen en al onze vrije tijd maken deze trip tot de ideale tijd om haar zindelijk te maken. De stand tot nu toe: 30021 missers versus 4 successen. Het is een proces, maar we hebben de tijd. De successen worden onder begeleiding van zang, stickers en twee juichende moeders door de wc gespoeld en enthousiast uitgezwaaid. Zo gaan die dingen.

Bijna zeven jaar geleden liepen Hinke en ik tegen elkaar aan, na afloop van een toneelstuk bij Cas di Alma Blou. We gingen wat drinken met vrienden. Zij was onder de indruk van mijn Papiamentu, ik van haar lange blonde haren. Zij werkte als muziektherapeut en ik als kunstzinnig therapeut op het eiland. Even voor de duidelijkheid: dit is een heel klein eiland. De kans dat je tegen nog een lesbisch vrouw aanloopt die ook creatief therapeut is en ook nog superleuk is... is zo ongeveer nul. Het moest zo zijn.

 

 

Drie jaar later trouwden we, met een lief clubje vrienden en familie om ons heen. Nog een jaar later was ik hoogzwanger van Isaya. Het was een heel proces geweest om tot dat punt te komen. Na een donor- wachtlijst van 9 maanden, talloze inwendige onderzoeken en vier mislukte inseminatiepogingen in een vruchtbaarheidskliniek was ik emotioneel en mentaal op. Ik wilde niks liever dan zwanger worden, maar de manier waarop het ging paste absoluut niet bij mij. Dat klinische, gehaaste “in 5 minuten insemineren en hup de deur weer uit” was vreselijk. Iedere negatieve test was als een mokerslag.

Als een soort geschenk van de kosmos, benaderde een vriend ons. Hij wilde wel donor zijn. Ondanks dat we van tevoren uitgebreid hadden bedacht dat we een onbekende donor wilden, hoefden we geen seconde na te denken over zijn aanbod.

 

De realiteit van anoniem donorschap was namelijk heel anders dan onze voorstelling ervan. Doordat we een bekende donor hadden konden we thuis insemineren, in alle rust en meerdere dagen rondom mijn eisprong. Ik was in een keer zwanger.

Ik was negen maanden kotsmisselijk, maar ik genoot als een blij ei van mijn zwangerschap. Ik vond het geweldig! Aya’s geboorte is het mooiste dat mij ooit is overkomen. Haar komst is een geschenk. Iedere dag die ik met haar mag doorbrengen is een cadeautje. Ze is een heerlijk, blond, schattig ding met een enorm gevoel voor humor, een pienter koppie. En nu is ze dus hier met ons, op het eiland. Na twee dagen was ze al een echt eiland kind: compleet met een blote bips, vieze voeten, plakkerig zonnebrandlijfje en zoute piekhaartjes. 

 

Volg onze reis en andere avonturen op Instagram. Drie keer per week schrijf ik blogs over mamadingen, make-up, kleding, yoga en veganistisch eten op columnsbykari.com.

 

Kari

 

Ons mooie meisje, Aya!
Reactie schrijven

Commentaren: 0