Het verhaal van mama Sanne

 

Ik had een top zwangerschap. Lola was bij elke echo weer perfect en al onze controles waren altijd goed. De lichamelijke ongemakken nam ik voor lief! Een paar paarse strepen op mijn billen meer of minder vind ik niet zo erg. Sterker nog, het doet me helemaal niks. Op dat gebied ben ik totaal niet onzeker, ik vond mijn lijf in 'zwangerstand' mooier dan normaal. Ik heb mijn buik dan ook goed rond geparadeerd toen ze eindelijk goed begon te groeien. Maar op emotioneel gebied lag dat heel anders. 

 

 

 

Ik ben jong moeder geworden, want ik ben per ongeluk zwanger geraakt. Ofja, het was een grote wens, maar een paar maanden voordat ik zwanger was bleek ik PCOS te hebben. Dit viel heel zwaar en is een groot verhaal op zich. Kort samengevat; we besloten het te laten voor het was en veel leuke dingen te gaan doen. Drie maanden later zaten we in Rome! Dit wilde we van onze leuke-dingen-lijst afstrepen, en daar bleek ik al zwanger te zijn... 

Dus toen begon de onzekerheid. Wanneer andere vrouwen het leuke nieuws delen dat ze zwanger zijn denk je geen seconde na over alles wat er mis kan gaan. Dan weet je zeker; hier komt een kindje! Maar toen ik zelf eenmaal zwanger was werd ik het meest onzekere wrak van Nederland. Serieus dames, hoe the hell deal je daarmee??? Ik leefde van echo tot echo en later checkte ik elke dag obsessief of ze goed bewoog. Maar dat was nog niks vergeleken met het twijfelen aan mezelf als moeder. 

 

 

 

Ik vroeg me constant af of ik het wel kon, en of ik het wel verdiend had. Ik heb echt avonden niet in slaap kunnen vallen omdat ik over elk ding dat ik ooit fout gedaan heb aan het nadenken was. Die onzekerheid vond ik écht verschrikkelijk. Mijn manier om hier mee te dealen was dat ik lijstjes ging maken en me op die manier zo goed mogelijk kon voorbereiden op Lola haar komst. 

Op het einde van de zwangerschap bleef Lola in stuit liggen. En moest ik kiezen voor een stuitbevalling of een geplande keizersnede. Die keus vond ik ontzettend moeilijk omdat ik bang zou zijn dat ik geen goede moeder zou zijn wanneer ik een keizersnede zou laten plannen. Uiteindelijk heb ik toch voor de keizersnede gekozen, ik wilde gewoon dat ze gezond op de wereld zou komen en bij een keizersnede wist ik dat zeker. Maar de onzekerheid over mezelf werd hier niet minder op. 

 

 

 

Op 2 mei om 10:11 ben ik mama geworden van mijn mooie Lola. En ja, dat haar!!! Iedereen was er van ondersteboven, en ik misschien nog wel het meest. De eerste week van het moederschap vond ik ontzettend heftig. Mijn onzekerheid was hier erger dan het in heel mijn zwangerschap was geweest. Wanneer ze bleef huilen en ik haar niet stil kreeg werden mijn angsten bevestigt. Ik had ook niet meteen het ultieme moeder gevoel waar iedereen het over had! Ik was niet verliefd op mijn kind en ik moest ontzettend wennen aan mijn mini-me. Achteraf gezien weet ik nu dat het die rot-hormonen waren. Ze zorgde bij mij ook voor een intens zenuwachtig gevoel. Na een week sloeg dit ineens helemaal om! Ik ben nu inmiddels bijna een maand mama van mijn kleine Egeltje en die onzekerheid is weg. Ik kwam er al snel achter dat ik dat oer moeder gevoel dus wel vanbinnen heb zitten, en dat mijn intuïtie inmiddels goud waard is. Ik ken Lola, ze is van mij! Ze is perfect en ze doet het ontzettend goed. 

 

 

 

Ik ben wel nog een beetje op m'n hoede of het gevoel ooit nog terug komt. Daarom probeer ik zoveel mogelijk met Lola te ondernemen. We zijn op dit moment een midweek met haar naar Zeeland (voor ons anderhalf uur rijden) om de familie van mijn vriend te bezoeken en mijn lieve schoonzus/vriendin te zien. Lola is mee geweest door heel het dorp en de reis viel me alles mee. Ik kan nog wel zenuwachtig worden maar ik twijfel niet meer aan mezelf. Er ligt nu op dit moment een heel tevreden en knappe baby in mijn armen. En daar heb IK voor gezorgd! 

 

Sanne

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0