Vakantie blog van mama Rianne!

Ja het is al juni, bijna vakantietijd. Het kriebelt al... De vakantie is geboekt, onze oudste hoeft nog maar een paar weken naar school. Heerlijk vooruitzicht toch? Toch bekruipt me ook meteen het gevoel van lichte paniek. Op vakantie gaan met drie kinderen is behalve heel leuk, ook gewoon heel ingewikkeld. Of zo voelt het in elk geval. Toen we nog geen kinderen hadden konden onze vakanties niet ver genoeg zijn. Hoe langer vliegen, hoe beter leek het wel. Toen kwam de eerste en werden we al iets minder ambitieus op vakantiegebied. Toch durfden we het aan. Brazilië toen ze 16 maanden was, Zuid-Afrika toen ze vier jaar was, we gingen en het was geweldig. Maar we wisten ook, dit gaan we voorlopig niet doen als we een tweede of een derde kindje krijgen want het is hard werken zo’n vliegreis. Dat tweede en derde kindje kwam er en nu mogen we ons gelukkig prijzen met een groot gezin. Ik zal ons meteen even voorstellen. Mijn vriend Sebastiaan is 37 jaar, ik ben 32 jaar, samen hebben we Lisa (8), Noah (net 3), Lotte (1) en twee honden. Behoorlijk druk zo nu en dan, maar ik denk dat we het best aardig doen. De kids zijn happy, ze zien er gezond uit en wij staan ook nog steeds overeind (met wat extra rimpels en wallen). Ook dit jaar gaan we weer op vakantie. Ik speel gewoon dat ik me niet druk maak, dan straal ik die rust ook vast wel uit. Totally in control..

 

Afgelopen zomer gingen we naar Portugal. Mij werd gevraagd om daar een blogje over te schrijven. Portugal is ongeveer 2 uur en 30 minuten vliegen vanaf Nederland. Dat vond ik een prima vliegduur. Lang genoeg om zeker te zijn van zonneschijn en de kleintjes kunnen zich best 2,5 uur rustig houden. In theorie een prima plan. In de praktijk was ik er toch iets minder relaxed onder. En als mijn vriend dan vraagt: “Schat welke stoelen zal ik boeken in het vliegtuig? Hoe wil je zitten?” slaat mijn hoofd een beetje op hol. Ik laat er meerdere formules op los, militaire precisie, met alle scenario’s houd ik rekening. Sebas is er echt veel beter in. Het kan hem allemaal niet zo veel schelen. Hij heeft er altijd alle vertrouwen in dat het goed komt. En eerlijk is eerlijk, het is ook nog elke keer hartstikke goed gegaan. Het is ook de beste tip die ik kan geven. Laat het maar zoveel mogelijk los. Zorg dat ze wat lekkers te snoepen hebben. Neem wat nieuw speelgoed, maar ook wat vertrouwds mee en hee, waar zouden we zijn zonder schermpjes? Ik vind het vreselijk dat er tegenwoordig zoveel op telefoons en tablets gespeeld wordt, maar in het vliegtuig gaan mijn principes opeens heel snel overboord.  Die laat ik achter bij de gate. Ik moet bekennen, ook deze keer ging het super goed in het vliegtuig, hoewel ik de minuten wel aftelde. Lotte was toen pas een half jaar oud en ze heeft geen keer gehuild.

De vakantie zelf was heerlijk. Portugal is een echte aanrader. We zijn zelf totaal niet van de drukte en vermijden de volle stranden. Ten zuiden van Lissabon hadden wij een huisje geboekt met een eigen zwembad en dicht bij een fijn rustig zandstrand, Costa da Caparica in Almada. Het is daar vooral erg basic, je moet er geen drukke boulevard verwachten.  Voor ons perfect, iemand anders zoekt misschien meer activiteit. Ook dat kan, Portugal heeft verschillende geweldige stranden. Het plaatsje São João heeft bijvoorbeeld een aantal leuke strandtenten.

 

 

De kinderen hebben heerlijk op het strand van Costa da Caparica kunnen spelen. De zee is er mooi helder en een flink stuk ondiep. Omdat we dichtbij Lissabon zaten konden we ook makkelijk deze stad bezoeken. We hebben Lissabon als zeer kindvriendelijk ervaren. In restaurants hebben ze altijd wel kinderstoelen en maken ze plek voor je. Je krijgt echt de indruk dat ze van kinderen houden. Je kunt er niet zo makkelijk met een kinderwagen lopen omdat het flink bergop en bergaf gaat. Dat is dus even flink duwen. Een echte aanrader is het oude kasteel (Castelo de São Jorge). Het ligt hoog boven Lissabon en geeft een prachtig uitzicht over de stad en rivier de Taag. Oude kanonnen en geheimzinnige trapjes, ons zoontje vond het geweldig. Wat mij ook echt is bijgebleven is het bezoek aan het Paleis van Pena. Alleen de autorit ernaartoe is al zo sprookjesachtig. Het is een prachtig paleis op de top van een heuvel naast het dorp Sintra. Het is mooi beschilderd, heeft een mix van allerlei stijlen, is kleurrijk en indrukwekkend. Dat vinden kinderen mooi om te zien en zo heb je zelf ook een echt leuke dag.  Ook belangrijk.

 

 

Over een maand gaan we naar Sardinië. Weer vliegen en ik betrap me ook weer op die zweethandjes. Heb je zelf vakantieplannen met het gezin maar nog weinig ervaring met vliegen? Op internet zijn ontzettend veel tips te vinden. De regels omtrent kinderen, bagage, hapjes en vloeistoffen kunnen per vliegmaatschappij verschillen. Daarom is het handig om van te voren even alles na te lezen. En verder, niet te druk maken. Dat doe ik ook niet, uhmm.

 

Rianne Schreurs

 

 

https://www.instagram.com/rianneschreurs/

Reactie schrijven

Commentaren: 0