Het verhaal van papa Frank

Al anderhalf jaar mag ik mijzelf een trotse vader noemen van een prachtige zoon en sindsdien wil ik niets liever dan mijn leven met andere delen. Sinds de geboorte en de negen maanden daarvoor, ben ik een hoop ervaringen rijker geworden, waarvan ik voor die tijd nog geen bestaan van wist. Deze ervaringen hebben mij verbaasd, ontroerd en intens gelukkig gemaakt.

Als je een kind krijgt begint vanaf minuut één de opvoeding en de verantwoordelijkheid waar je negen maanden lang naar toe leeft. Is dat voor mij als vader het gevoel geweest zoals ik dacht? Nee…. Niet echt! Vanaf het moment dat ik het hoofdje van mijn zoon zag voelde ik mij niet alleen emotioneel maar ook apentrots. Mijn kind is er eindelijk en ik ga hem opvoeden en groot brengen zoals ik denk dat dat hoort, met respect en met de juiste normen en waarden. 

 

 

Hoe heb ik de bevalling ervaren

Mijn vrouw heeft een fantastische bevalling gehad, een bevalling die ik iedere aanstaande moeder toewens. De tijd tussen het breken van de vliezen en de baby in onze armen mogen sluiten, bedroeg maar ongeveer vier uur. Vanaf het moment dat ik hoorde dat ik de betreffende dag vader zou worden, leefde mijn vrouw en ik in een soort van roes. Voor mij als man zijnde dacht ik dat ik nutteloos zou zijn voor mijn vrouw maar dat bleek achteraf heel anders te zijn. 

De weeën begonnen steeds heftiger te worden en ik ben op de bank voor mijn vrouw gaan zitten en ze legde haar hoofd al zittend op mijn schoot om zo de weeën het best op te kunnen vangen. Zo hebben we het tot aan de persweeën vol gehouden. Zonder woorden te gebruiken wist ik wat mijn vrouw nodig had en dat zorgde vooral bij mijn vrouw voor een heleboel rust.

Voor mij was de trots en blijdschap wat overheerste, trots op mijn vrouw en blij dat ik mijn droom in armen had. Als we nu over de bevalling praten hebben we ook echt het gevoel dat we het samen hebben gedaan.

 

Hoe is het om vader te zijn

Vanaf de geboorte begint het leven als vader… de verantwoordelijkheid, verzorging en het opvoeden kan niet meer wachten en start meteen op het moment dat je kindje het aangeeft. Op het begin van je nog prille vaderschap moet je alles leren en je kindje leren kennen is het belangrijkste. Elke dag zie je je kindje dingen doen en het leven ontdekken op zijn eigen manier. Als vader wil je het liefst stoeien, rond rennen en voetballen met je zoon en zo was het bij mij ook het geval. Knuffelen en tijden lang naar mijn zoon kijken terwijl ik hem in mijn armen had liggen vond ik fantastisch en dat gaf me ook een gevoel van trots, maar vanaf het moment dat die kleine begon te lopen werd het voor mij helemaal geweldig. Dingen doen die niet mogen, spelen met auto’s of zo nu en dan met een bal gooien/trappen…met al het plezier en met een brede glimlach op zijn gezicht zie ik hoe mijn zoon geniet van zijn nog prille leven. Dat maakt het voor mij fantastisch om een vader te zijn.

 

 

Hoe heeft het mijn leven veranderd 

Zonder kind kan je doen en laten wat je maar wil en hoef je nergens rekening mee te houden, behalve met je partner. Een festivalletje pakken, een weekend weg en spontaan met vrienden op stap zonder dat je veel moet gaan regelen en met de wetenschap dat het de volgende dag geen uitslapen is, is er nu niet meer bij. Vind ik dat erg? Nee helemaal niet, ik heb het mooiste wat er is, en dat geluk loopt door mijn huis. En ja, soms wil je kindje niet in slaap vallen of wordt hij in de nacht wakker waardoor je zelf niet aan je rust komt… dat weet je voordat je aan kinderen begint denk ik dan. Wil natuurlijk niet zeggen dat het soms pittig kan zijn. 

Vooral wanneer het nachten achter elkaar "feest" is kan de vermoeidheid behoorlijk toeslaan. De verantwoordelijkheid nemen en het bepalen van wat hij wel en niet mag of en bijv. wat hij wel of niet eet is wel de grootste verandering in mijn leven.

 

Maar of een kind hebben mijn stijl van leven veranderd, nee helemaal niet we blijven leuke dingen doen zoals een festival pakken of een avondje op stap met vrienden alleen moeten we nu een oppas regelen voor die kleine of gaan we afzonderlijk van elkaar.

 

Hoe heeft het mijn vrouw veranderd

De kinderwens is er bij mij altijd geweest, maar bij mijn vrouw was dat wel anders, die heeft vroeger nooit een uitgesproken kinderwens gehad. Echter was ze ook pas 15 jaar toen we een relatie kregen en toen stond het thema kinderen nog ver van ons af.  Naar maten de jaren verstreken, we inmiddels getrouwd waren en een leuk "gezinshuisje" hadden gekocht, voelde het voor ons samen als het juiste moment. Vanaf het eerste contact tussen mijn vrouw en onze zoon, merkte ik meteen het moedergevoel bij haar. Wat een fantastische,  zorgzame, lieve en soms een beetje gekke moeder is mijn vrouw. Ze vindt niets belangrijker dan ons gezin en dat ik haar soms de deur uit moet sturen om wat met vriendinnen te gaan doen vind ik de grootste verandering, maar wel een hele positieve verandering die wat mij betreft nooit meer hoeft te veranderen!

 

Frank

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0