Vakantie blog van mama Miriam

Miriam is moeder van een zoon van 12 en een dochter van 6. Ze is werkt als programmamaker bij een televisieproductiemaatschappij en is regelmatig in de sportschool te vinden. Miriam probeert zes keer per week te sporten. Met haar Instagramaccount ‘slimfitmama’ probeert ze anderen te inspireren.

 

In april en mei zijn wij met onze kinderen gaan backpacken in Azië. Een geweldig spanend avontuur maar niet iedereen ging mee in onze euforie toen wij het nieuws bekend maakten. Onze ouders waren vooral bezorgd en waren bang dat we in alle 7 sloten tegelijk zouden lopen. Sommigen reageerden verbaast dat wij dit aandurfden met onze kinderen. Een veelgehoorde reactie was: ‘Maar dan blijf je natuurlijk op één plek?’. Als wij dan uitlegden dat backpacken echt inhoudt dat je gaat rondtrekken, dan volgde meestal de opmerking: ‘Dan heb je natuurlijk alles al uitgestippeld’. Maar ook dat was niet het geval. We hadden niks geboekt en de route zouden we ter plekke wel bepalen. Geen voorbereiding dus maar we wisten wel dat we op avontuur zouden gaan naar Vietnam, Cambodja en Laos.

 

Op 7 april vertrokken we met z’n vieren en 4 rugzakken naar onze eerste bestemming: Ho Chi Minhstad in Vietnam. Dit was de enige plak waar we een hotel hadden geboekt. Alle andere accommodaties regelden we pas op het moment zelf als we op onze bestemming waren. Het is zelfs goedkoper dan boeken via een boekingssite. Wel reisden wij in het laagseizoen dus waren er veel kamers vrij. Als we ergens na een dag of twee-drie waren uitgekeken, vertrokken we weer naar de volgende plek. Als we het leuk vonden bleven we langer. Het fijne van reizen, is dat je steeds onderweg bent en dat je nieuwe en bijzondere plekken ontdekt. Het maakt het juist spannend als je niet weet waar je de volgende dag zal zijn.

 

Wat hebben wij in die twee maanden veel gezien en gedaan. We hebben gevaren over de Mekong Delta. Deze rivier is de levensader van het zuidelijke deel van Vietnam. Hier heb je de drijvende markten. We zijn in Cambodja naar de eeuwenoude tempels in Angkor Wat geweest. Hier vierden we ook Khmer nieuwjaar. Het leuke van dit feest is dat iedereen elkaar natspuit om elkaar een mooi jaar te wensen. De kinderen vonden het waterfestijn echt geweldig. We hebben gechilld op de mooiste eilanden en rondgetrokken door de ruige natuur en soms zelfs door de stromende regen. We hebben olifanten zien grazen (prachtig!) en in Laos waren we bij de vierduizend eilanden en spotten we zeldzame roze dolfijnen. In Luang Prabang zagen we hoe gelovigen elke ochtend eten schonken aan de monniken die door de straten liepen in oranje gewaden. In het noorden van Laos deden we een trekking en werden we uitgenodigd door de burgemeester van een heel afgelegen dorpje. Hier leven mensen in extreme armoede. Dat was heel confronterend. De kinderen gaan hier naar school in oude houten barakken en toch zijn ze niet zielig. Deels omdat ze niet beter weten. We hebben gewandeld door de rijstvelden in het noorden van Vietnam en gevaren door prachtige rotspartijen. We zagen duizenden lampionnetjes in Hoi An en misschien wel belangrijker we zijn heel erg naar elkaar toegegroeid.

 

Wat hebben wij veel meegemaakt en beleefd. Dat was nooit gelukt als je je beperkt door te denken dat je met kinderen niet kan backpacken of verre reizen kan maken. Het zijn meestal de ouders die beren op de weg zien en denken dat alles van tevoren al geboekt en geregeld moet zijn. Maar backpacken betekent avontuur en je laten verrassen. Dat is wat zo'n reis juist zo leuk maakt. Kinderen zijn hartstikke flexibel. Zij zien het echt niet als een kamer een beetje vies is of als er een vlekje op de lakens zit.

 

Het was zo bijzonder om dit met z'n vieren te kunnen doen. We genoten heel erg van alles wat we zagen en ontdekten. We leefden met de dag. Zo fijn. En natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Je zit 24 uur per dag op elkaars lip en dat geeft spanningen, elke dag waren er wel wat irritaties. Ik vond het erg lastig dat de kinderen elkaar steeds in de haren vlogen. Mijn zoon plaagt vaak mijn dochter en dan begint zij weer te gillen en dat 20 keer per dag. Zo vermoeiend. Ook was ik bang dat de kinderen iets zou overkomen en riep ik steeds 'voorzichtig' of 'kijk uit'. Onze relatie werd tijdens de reis dan ook behoorlijk op de proef gesteld. We zijn redelijk verschillend in de opvoeding. Mijn vriend geeft de kinderen veel meer vrijheid en laat ze ontdekken door te vallen en weer opstaan. Terwijl ik de teugels redelijk strak hou (te strak misschien) en dat geeft nogal eens wat wrijving. Maar hoe langer we op reis waren en na wat pittige discussies ging het ons gelukkig steeds makkelijker af. En ik heb geleerd dat als je de teugels iets meer laat vieren, het allemaal makkelijker gaat. Je moet vooral bewust stil staan bij de bijzondere momenten die je met elkaar beleeft.

 

Het zijn herinneringen voor het leven. Life is all about collecting sweet memories!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0