Mama Sabrina

Hee hallo daar !

Ik kreeg een vraag over of ik de pil nog wel vertouw, aangezien ik ongewenst zwanger raakte. Nou mijn antwoord is daarom volmondig "nee!" 

Ik ga jullie in deze blog vertellen over het wel bekende spiraaltje. Hoe vind ik het? Deed het pijn? En ben ik er blij mee? Als jij ook aan het twijfelen bent om er een te nemen lees gerust verder alles viel reuzen mee. En als je gewoon nieuwschierig bent ook jij bent van harte welkom.

 

Door de onsteking die ik vorig jaar in mijn lichaam kreeg werkte de pil niet voldoende. En daar is Boy uit onstaan. Super trots en blij zijn we met hem maar hadden we liever gewacht? Ja zeker. Moet wel zeggen dat ik nu niet meer terug zou willen gaan im de tijd! Wij zijn veelste gek op Boy.

 

Ik heb vanaf mijn 11e de pil gebruikt. Ja dat was erg jong. I.v.m. met medische redenen, ik viel flauw en had erge krampen die ik niet kon hebben. Zodoende was dit mijn redmiddel. Ik gebruikte de microginon en de hoogste dosis, slikte hem altijd door i.v.m. met die redenen. De huisarts adviseerde mij het doorslikken van de pil. Stoppen bij een doorbraakbloeding of elke 4 weken even een stop ik mocht zelf kiezen waar ik me op dat moment goed bij voelde. Gek genoeg was mijn menstruatie altijd wel rond de zelfde periode. Vrouwen die vaak de pil doorslikken snappen  er niks meer van omdat alles door de war is natuurlijk. Gelukkig had ik daar geen last van. Het kwam natuurlijk soms wel een keer voor dat ik 1 of 2 dagen langer moest wachten maar daar heeft elke vrouw wel last van. 

Door dit insidentje ben ik mijn vertouwen wel veloren in de pil en was als de dood om weer te gaan beginnen met de pil. Ik heb daarom ook goed na gedacht en heb ook alles besproken met mijn verloskundige die tijd. Aangezien wij nu nog even geen 2e willen is dat wel handig om over na te denken. 

Zoveel keuzes! Help! 

Het spiraaltje bleef bij mij hangen en wou ik wel wat meer over weten ,maar omdat ik bij de gynaecoloog toen achter mij  in de wachtkamer verschrikkelijke horror verhaalde horen van een vrouw... dacht ik weetje misschien is de pil nog wel oké... maar ja deze mevrouw hier heeft altijd pech dus waarom over een paar maanden weer niet?! Haha.

De verloskundige heeft mij goed en duidelijk alle voor en nadelen uitgelegt en zal ze voor jullie ook even uitleggen mocht je deze keuze ook willen doen 

Een koperespiraal en de mirenaspiraal zijn er ze zijn allebij even groot en ze worden "op maat " ingebracht. Ze meten de diepte van je baarmoeder en dan kunnen ze precies de grote bepalen. Daar heb ik trouwens niks van gevoeld! Maar goed de koperspiraal gaat voor 10 jaar mee en geeft hormonen af waardoor je menstruatie weg blijft. Super handig dacht ik maar ja... een menstruatie is wel een maandelijkse check tussen door om te weten dat alles nog volgens plan gaat... maar dat is persoonlijk. 

De mirenaspiraal gaat voor 5 jaar mee veel korter dus en de menstratie word na 6 maanden stukken minder tot bijna helemaal niks. Hier heb je dus wel af en toe die check mocht je dat handig vinden. Ook geeft deze spiraal bijna geen hormoon af. Ik persoonlijk vind dat beter. Ik voelde na mijn bevalling echt wel het verschil tussen de tijd dat ik de pil gebruikte en geen pil. 

Je raad het al ik heb voor de Mirena spiraal gekozen.

Waarom? Omdat ik die check toch wel persoonlijk fijn vind en bijna geen hormoon wie wilt dat nou niet?! 

Ik was toch bang voor het plaatsten ondanks dat de verloskindige mij gerust had gesteld. ik moest ongeveer 9 tot 12 weken wachten na mijn bevalling ivm met het plaatsen van de spiraal hoe vroeger je hem laat plaatsen ( na je bevalling) hoe groter de kans is dat je hem verliest. Omdat je baarmoedermond nog zacht is. In zaandam bij verloskundige parktijk Lavita  plaatst de verloskundige hem zelf. En vond dat een super fijn gevoel. Je kent deze mensen toch wat langer en voelt je meer op je gemak dan bij een arts die je maar 1 x ziet. Ik heb het daarom ook door hun laten plaatsen.

Alle 2 de spiraaltjes worden vergoed als je goed verzekerd bent!

Je krijgt een heel simpel briefje mee en je kan hem zo ophalen bij de appotheek. Schrik niet ! De doos is mega groot maar de spiraal is een heel klein deeltje van de doos haha. Ik vergeet nooit meer die gedachten toen ik die doos zag. 'Oké Sabrina .. zou je dit nou echt doen?' 

Maar al snel was ik opgelucht toen de vrouw zei dat de spiraal heel klein was haha.

Het verwijderen is nog makkelijker zeggen ze en hoor ik om me heen.

Het plaatsen was ik als de dood voor. Al die verhalen van dat het mega veel pijn doet hadden niet echt geholpen... maar mijn verloskundige had me beloofd dat het geen pijn deed aangezien mijn baarmoeder mond nog zacht was van de bevalling. Als je geen kind hebt gehad is die nog mega strak enja dat is het plaatsen wel pijnlijk. Ik had ook 2 paracetamol ingenomen om eventueel pijntjes te verminderen. 

Ik heb echt helemaaaal niks gevoeld met het plaatsen het zweet stond op me rug maar ik vraag me nu echt af waar ik me druk om heb gemaakt haha. Het was ook zo gepiept  3 min denk ik totaal dat ze bezig was met uit de verpakking halen tot plaatsen aantoe. 

Ik ben daarna ook gewoon rondje stad geweest met onze kleine man. Ik kreeg wel een kraamverband mee omdat je weer bloed kon gaan verliezen. Dacht ik eindelijk van die rot dingen af te zijn! Haha  Later op de dag voelde ik wel dat er wat was geplaatst en vond de gedachten wel heel naar eigenlijk dat er een voorwerp nu op de plek van Boy zit...de pijntjes die ik kreeg waren  menstratieachtige pijntjes maar dan even iets erger. Kon ik er mee omgaan ? Jaa zo pijnlijk was het ook weer niet. Komop je hebt een kind op de wereld gezet dit overleef je wel. 

Ben ik er nu blij mee? 

Jaa en nee , ik vind het heerlijk dat ik er niet meer naar om hoef te kijken om optijd een pilletje in te nemen. Ben nu ook ongeveer 6/7  maandjes verder en mijn mestruatie is bijna niks meer ook dat is fijn. 

Nadeel vind ik dat ik nu voel dat ik ongetseld ga worden die hele omweersbui voel ik door me lichaam heen gaan, ben super chag die dagen en dat vind ik voor mijn vriend ook niet zo leuk. Hij herkend nu zelf dat vrouwen op zijn werk in hun maandelijkse periode zitten hahaha! 

Door de pil werd mijn humeur onderdrukt en dat heb ik nu niet meer. Dat mis ik wel.

Is de kans nog aanwezig om ongewenst zwanger te worden?

De spiraal is iets meer betrouwbaarder dan de pil ,je moet het zo zien. Er zit al iets in je baarmoeder dus het nestelen van het zaadje is bijna niet mogenlijk ook is het een stopje voor je baarmoedermond dus het er doorheen gaan is al heel lastig voor het zaadje. En door die kleine hoeveelheid hormoon heeft het geen kans om te groeien. 

Je kan elk moment de spiraal laten verwijderen je zit dus niet aan die tijd vast van 10 of 5 jaar. Maar langer dan die aangegeven tijd mag je hem niet laten zitten. 

Na het verwijderen ben je dan ook weer meteen vruchtbaar en hoef je dus niet maanden te wachten mocht je een kinderwens hebben. 

 

Alles wat ik hier vertel is persoonlijk. Dus mocht je er een willen plaatsen moet je er niet 100% vanuit gaan dat je niks gaat voelen wil je niet bang maken maar het is per persoon totaal anders. 

Of ik nu wel wel mijn vertrouwen omhoog is gegaan? 

Mijn vertrouwen is wel flink naar beneden gegaan... maar ben wel geruster dan als ik de pil zou doorslikken. Veel van jullie zullen denken van 'een condoom kan toch ook?' wij persoonlijk vinden dat tien keer niks.. dus het is maar net wat je zelf wilt.

Tot nu toe is alles nog goed gegaan en ben ik er tevreden mee. Hopen dat dat zo blijft! 

Ik heb deze blog geschreven in het Bella Italia. Ben jij benieuwd hoe onze eerste vakantie met z'n 3tjes was?! Hou mijn volgende blog in de gaten voor alle leuke foto's en handige tips voor een babyproof vakantie!

Kus

Sabrina 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0