Mama Jonne

Pimp je Ikea keukentje: inspiratie voor DIY’ers!

 

Floor kreeg van ons voor haar eerste verjaardag een Ikea Duktig-keukentje. Een super leuk én handig cadeau, want de hele familie kon bijdragen aan accessoires zodat ze meteen een volwaardig restaurant had om mee te spelen. Omdat zo’n keukentje bij ons – net als bij iedereen waarschijnlijk – in de woonkamer staat, vond ik het leuk om ‘m te pimpen. In monochrome stijl, als echte zwart wit liefhebber. Een uniek en stylish verantwoord exemplaar is toch net wat fijner om naar te kijken.  

 

Nu een jaar later wilde ik weer eens wat veranderen aan het keukentje, en ging op onderzoek naar inspiratie. Via Instagram vond ik een aantal creatieve mama’s die er wat moois van hebben gemaakt. Hieronder laat ik ze zien; hopelijk kunnen jullie deze ideeën inzetten voor je eigen project!

 

De vijf to do’s voor een unieke Ikea-keuken

 

Ik begin met een korte samenvatting. Als je iets wil veranderen aan je Ikea-keuken, zijn dit de vijf handigste manieren om dat aan te pakken.

  1. Houtwerk schilderen. Ja duh, open deur. Ben je een luie schilder? Doe dan alleen een deurtje of vak. Ga je voor super strak? Haal dan alles uit elkaar en geef het jouw favoriete kleur. Met plakfolie kun je trouwens ook een heel eind komen.
  2. Achterwand maken. Een achterwand is niet alleen fijn voor het behoud van je muur, maar met stickers of een behang geef je je keuken snel een andere look.
  3. Wasbak/kraan/roede spuiten. Vind je die grijze plastic onderdelen ook zo lelijk? Met een goede primer en spuitverf maak je ze helemaal hip. 
  4. Grepen vervangen. Je kan de grepen natuurlijk ook spuiten, maar vervangen door leren exemplaren is eenvoudig en staat super leuk. 
  5. Knopjes, stickers en accessoires toevoegen. Maak de basis van het keukentje af door bijvoorbeeld knopjes voor de ‘oven’ of een haakje voor een schort aan de zijkant erop te zetten. Of maak er een heel bouwwerk omheen, zoals hieronder te zien. 

 

Get inspired!

 


 

Oké, eerst mijn eigen keukentje. Ik had deze al in elkaar gezet, dus had niet zoveel zin om het hele ding opnieuw te demonteren om te schilderen. Daarom ging ik voor de snelle versie en schilderde alleen de bovenste vakjes. Voor de achterwand liet ik een mdf-plaat op maat zagen en beplakte deze met witte folie. Daarop een paar toffe ananas muurstickers. De leren grepen kun je natuurlijk kopen maar ik ging voor de cheapy variant. Een lange leren riem van Action in stukken snijden, met een riemgaatjesprikkerding (hoe heet zoiets eigenlijk) gaten maken, paar bouten en moeren erbij en klaar.

 

Barbera (@barbera_dex op Instagram) schilderde alles behalve het aanrechtblad wit (er waren wel drie lagen nodig). Het deurtje kreeg een laag schoolbordverf; ideaal omdat de kinderen zo zelf hun keukentje kunnen versieren! De mdf achterwand kreeg een behangetje van Karwei.

 

Geen monochrome keuken maar een zachtgrijze versie met roze details staat bij Yvette (@yvett.lw op Instagram). Met plakfolie van Hornbach zorgde ze voor een marmerlook aanrechtblad; net echt! Ze boorde vier gaatjes en zette er witte knopjes op zodat het kastje net een oven lijkt.

 


 

Iets minder bekend dan de Duktig, maar Ikea heeft ook een kleinere Nybakad keuken in het assortiment. Lianne (@liannemija op Instagram) spoot de knopjes en het deurtje zwart en bekleedde de binnenkant van de vakken met zwarte plakfolie. Met een overgebleven stuk spaanplaat maakte ze een grote stoere achterwand. Met washi tape plakte ze er ‘stenen’ op. Een ideale oplossing als je minder ruimte in je huis hebt!

 

 

Myranda (@mama.van.bo op Instagram) ging voor haar dochter voor een monochrome versie. Ze haalde alle onderdelen uit elkaar, behandelde alles met primer en een paar lagen spuitverf (alles van Action). Net als ik maakte ze de twee bovenste vakjes zwart. De bekende achterwand kreeg een hip behang van Kwantum. De ovenknoppen komen van de Gamma; ook Bo heeft dus een oven om naar hartenlust in te bakken.

 

 

Nog een strakke zwart witte keuken staat bij Nathalie (@mason_vajen op Instagram). Zij schilderde alle onderdelen wit en koos ervoor om naast het deurtje ook de grepen, wasbak en kraan zwart te spuiten. Een goede primer is wel aan te raden als je hier aan begint. Met muurstickers maakte ze de keuken helemaal af. Super leuk detail zijn de bewaarpotjes die rechts boven staan. Dat zijn Olvarit potjes, waar ze Nathalie miniatuurdieren op plakte en met deksel en al zwart spoot. DIY-tip!

 


 

Soms komt het beter uit om het Ikea keukentje niet strak tegen de muur te zetten. Lotte (@lotjes_kiekjes op Instagram) wist hier wel raad mee. Niet alleen de voorkant kreeg een paar leuke muurstickers, ook de achterkant werd gepimpt. Met schoolbordplakfolie en krijtstift kreeg een saaie achterkant een totaal nieuwe look. Nu nog even zulke gave tekeningen als Lotte leren maken…

 

 

Mede-blogger Adaja (@this_cool_life op Instagram) schreef onlangs een blog over hoe ze haar Lidl-keukentje – een bijna exacte kopie van de Duktig – heeft gepimpt. Ze koos voor een antraciete look met witte en zwarte details; een prachtige kleurcombi. De greepjes verving ze ook door leren exemplaren. En de wasbak en kraan werden zwart gespoten. Lees hier meer over haar project.

 

 

Het Ikea-keukentje van Marlijne (@love.laugh.loet op Instagram) kreeg een mooie rustige wit-grijze basis, zodat het speelkeukentje bij haar eigen keuken paste. Een achterwand vond Marlijne niet alleen mooi, maar ook praktisch om de muur te beschermen. De toffe gepersonaliseerde stickers komen van Sproetiz, mét bijpassende koksmuts en schort!

 


 

Ook Andrea (@andrea_hoekstra op Instagram) ging voor een opvallende sticker (van Oh My Goody) op het keukendeurtje. Verder schilderde ze alle onderdelen wit en gebruikte spuitverf van Action om de plastic onderdelen zwart te maken. De houten achterwand werd behangen met het dots behang van Kwantum. Aan de zijkant zitten ook nog muurstickers voor een speels effect.

 

 

Carola (@carolabijveld op Instagram) ging voor een make-over all the way. Ze zette haar man aan het werk om een super gaaf bouwwerk om het keukentje te maken. Hij gebruikte hiervoor multiplex timmerplaten. Zo is het een knus speelhuisje dat precies in de speelhoek past. In het keukentje zelf zijn de grepen vervangen door leren exemplaren van Chewies & More en plakte ze muurstickers van Oh My Goody. De mooie poster en koffertje zijn trouwens van A Little Lovely Company, servies van Mint & Mini.

 

Liefs,

Jonne

Reactie schrijven

Commentaren: 0