Mama Robin

ERFELIJKHEID... 

 

Twee jaar geleden reden Jeroen en ik richting het ziekenhuis voor een erfelijkheidsonderzoek. De spanning was van ons gezicht af te lezen en tijdens de autorit werd weinig gezegd. Waarom we daar waren? En wat we hebben laten onderzoeken? Lees je nu in mijn nieuwe (vrij persoonlijke) blog... 

Jeroen is geboren met vier vingers links en drie vingers rechts. Totaal onverwachts en voor mijn schoonouders best wel een schok. Maar gelukkig is Jeroen verder kerngezond! Wel is hij in zijn kinderjaren een paar keer geopereerd aan zijn handen en vingers zodat hij deze optimaal zou kunnen gebruiken in zijn leven. Jeroen is de oudste van drie kinderen en zijn zusjes hebben al hun 10 vingers! Gewoon dikke vette pech voor Jeroen dus.. Niemand in zijn familie heeft een afwijking en Jeroen was de eerste (en enige!) LUCKY HIM! 

Toen ik Jeroen leerde kennen viel het mij totaal niet op! Hij is zo zelfverzekerd en doet heel “normaal” haha, klinkt stom maar ik bedoel dat hij zich er niet voor schaamt of zijn handen probeert te verbergen etc.. Dit bewonder ik zo aan hem! Hij weet immers niet beter en kan menig dingen beter dan sommige mensen met 10 vingers! Nooit heb ik er een probleem mee gehad dat hij vingers miste. Jeroen is de liefde van mijn leven en zoveel meer dan zijn uiterlijk: hij is lief, sociaal, enorm zorgzaam en laat mij stralen! Door hem sta ik altijd op met een lach. Vrij snel wisten we dat we het voor elkaar waren en dachten we aan samenwonen, trouwen en kinderen. 

 

Met dat laatste kwam er natuurlijk een belangrijke vraag met zich mee: Zou Jeroen zijn genen doorgeven en ons kindje ook minder vingers krijgen?! Dit wilde we toch graag laten onderzoeken voordat we aan een zwangerschap begonnen. Niet omdat ik geen kinderen zou willen met minder vingers maar omdat deze “afwijking” (rot woord!) ook in ergere maten kon worden doorgegeven zoals bijvoorbeeld geen ledematen. Dit wilde wij dus wel weten voordat we aan een zwangerschap begonnen. Zo konden we ons ook beter voorbereiden en wisten we waar we aan begonnen. 

De “afwijking” van Jeroen zijn vingers is zo uniek dat er niet eens een woord voor is hoe dit heet. In het ziekenhuis hebben Jeroen en ik allebei een stamboom moeten halen van onze families met eventuele ziektes en afwijkingen. Ook kreeg Jeroen echo’s, röntgenfoto’s en moest hij bloed laten prikken. Allemaal om te kunnen achterhalen of hij een “drager” zou zijn en dit eventueel zou kunnen doorgeven. Een paar weken na de onderzoeken kregen we de uitslag: een arts uit Nederland gaf ons 50/50 procent kans op een gezond kindje. En een arts uit België (die ze erbij hadden gevraagd voor een second opinion) gaf maar 10 procent kans op een kindje mét een afwijking. Of het in ergere of mindere maten aan bod zou komen konden de artsen niet zeggen. Wel wisten Jeroen en ik gelijk dat we wel een kindje wilde en ons sowieso door niets zouden stoppen! Wat de uitslag ook zou zijn. 

 

 

Nu twee jaar later is onze zoon Lux kerngezond geboren met tien vingers! Wel heb ik extra echo’s gehad en zijn we gedurende de zwangerschap goed in de gaten gehouden. Enorm spannend vonden wij dit! Maar toen ik eenmaal zwanger was voelde het meteen goed; ik wist dat ons baby’tje gezond was. Met 12 weken wisten we dat Lux al zijn ledematen had (wat ik ook het belangrijkste vond om te weten!) en met de 20 weken echo zagen wij zijn 10 vingers. Ik zag de opluchting in Jeroen zijn ogen en wat waren we blij! We zouden nooit minder van Lux houden als hij minder vingers zou hebben maar zoals Jeroen altijd zegt: Je wilt je kind het liefst alles geven op de wereld dus ook al zijn vingers. Maar wat zijn we gezegend met zo’n knappe gezonde zoon! We houden van je Lux! 

Bedankt voor het lezen van deze blog! 

Ik vond het spannend om dit te delen, maar dit verhaal heeft gelukkig een goeie afloop!

 

Robin 

Reactie schrijven

Commentaren: 0