Daily thoughts...

Kans op zwangerschapssuiker...

Het is natuurlijk heel normaal dat je aankomt tijdens je zwangerschap. Bij iedere vrouw is dit ook anders. De één komt heel weinig aan en de ander extreem veel. Ik hoor bij de laatste groep. In het begin kwamen de kilo's er nog niet zo heel snel aan, maar na de 20 weken zwangerschap waren er soms weken dat ik zelfs twee kilo per week aankwam! Dit was niet goed. Dit kan ook niet goed zijn, toch? 

 

Tijdens een controle afspraak bij de verloskundige (en ik dus weer op de weegschaal moest staan) schrok ook de verloskundige zelf van de kilo's die er zo snel aankwamen. Ze vroeg naar wat ik at op een dag, of ik nog deed aan beweging of alleen maar op de bank lag en hoe mijn dag er verder uit zag. Nou ik werkte nog steeds fulltime in een winkel, ik at normaal en ik at ook niet voor twee... DUS WAT KON HET DAN ZIJN?! Toen kwam de verloskundige met zwangerschapssuiker naar voren. Ehmmm, suiker wat?

 

Maar wat is zwangerschapssuiker eigenlijk? Zwangerschapssuiker word ook wel zwangerschapsdiabetes genoemd. Als je zwanger bent, word je minder gevoelig voor insuline. Je hormonen zorgen daarvoor. Meestal maakt het lichaam dan zelf meer insuline aan, maar soms gaat dat niet goed. Er ontstaat een tijdelijke vorm van diabetes: zwangerschapsdiabetes. Deze ontstaat vaak tussen de 24e en 28e zwangerschapsweek. Ik werd doorverwezen naar het ziekenhuis om een test te laten doen. Een GTT. (Glucose Tolerantie Test) Je moet je eigen nuchter melden en krijgt dan een suiker drankje te drinken. Je moet dan twee uur blijven en na die twee uur gaan ze je suiker waarde weer controleren om te zien wat je lichaam doet met al die suikers. Als de test boven de 7,8 uit komt dan heb je dus zwangerschapsdiabetes. Bij mij kwam de test uit op 5,7 dus ik had hier gelukkig geen last van!

 

Maar ja, wat nu? Ik heb geen suiker dus waarom kom ik dan zoveel aan? Hier onder laat ik een paar foto's zien van hoe mijn lichaam is veranderd. Ik ben nooit stevig geweest in mijn leven dus ik kon merken dat mijn lichaam het moeilijk had met alle kilo's die er aan kwamen. Het lopen werd zwaarder, elke avond had ik enorme voeten en enkels van het lopen dus ook het werken ging steeds minder soepel. Ik kreeg een enorme onderkin en dan die bovenbenen... OMG!!

 


De zomer voor de zwangerschap

37 weken zwanger

38 weken zwanger

39 weken zwanger


 

En dan ineens voel je een bobbel van binnen...

Aangezien mijn moeder baarmoederhalskanker heeft gehad ben ik zelf altijd erg alert op hoe het gaat met mijn lichaam en onderzoek ik mijzelf heel vaak. Voel ik iets raars, is er een bobbel te voelen of ziet iets er niet goed uit. Het was al een hele tijd geleden dus ik vond het tijd om alles weer even na te gaan. En ineens voelde ik een bobbel van binnen. En geen kleintje ook! OMG WAT IS DIT?! Je hart staat even stil en je oren beginnen te suizen. Uit paniek riep ik keihard Martijn (want die was toevallig door de zomervakantie thuis) en kwam kijken wat er aan de hand was. Hij stelde mij gerust, maar was toch ook wel benauwd over wat het nu moest zijn. Hij voelde het namelijk ook. We hebben gelijk de verloskundige gebeld en mocht meteen langskomen. Dat geschreeuw en gehuil door de telefoon moest toch zijn werk hebben gedaan denk ik... 

 

Toen ik bij de verloskundige aankwam was ik nog steeds overstuur. Dit kan gewoon niet goed zijn. Ze probeerde mij gerust te stellen maar dat kon ze niet. Ik moest nu weten wat er met mij aan de hand was. Had ik nu echt hetzelfde als mijn moeder? Ik moest op de onderzoeksbank gaan liggen en ze onderzocht wat ik had geconstateerd. Ze voelde de bobbel ook inderdaad maar je kon het heen en weer bewegen dus dit kon geen slecht iets zijn. DUS HET IS GEEN KANKER?! Nee dat was het niet vertelde ze mij met zekerheid. Het waren waarschijnlijk mijn darmen aangezien je darmen verplaatsen door de zwangerschap. Ik moest maar een keer goed naar de WC en dan zou het wel overzijn... Nou geloof mij, na een rond op de WC was het nog steeds niet over. Ergens had ik meer rust omdat ik nu wist dat het niks slechts kon zijn maar wat is het dan? Een week later had ik weer controle bij de verloskundige want ik werd nu toch wel wat vaker gecontroleerd dan normaal. 

 

En de bobbel zat er nog steeds... Inmiddels liep ik op het eind van mijn zwangerschap en werd er verteld dat ik maar moest wachten tot na de zwangerschap omdat het waarschijnlijk zou verdwijnen na de bevalling. Oké, nou ja dan vertrouwen we daar maar op. 

 

Hoe dit verder afloopt lees je morgen dus STAY TUNED!!!

 

Liefs Nikkie

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0