Mama Jonne

Bananenpannenkoeken op 3 manieren

Wie houdt er nou niet van pannenkoeken? Bij ons staan ze zeker twee keer per maand op het menu. Maar ook als ontbijt op een ultieme luie zondagmorgen gaan ze er bij ons goed in! Ik deelde laatst op Instagram een fotootje van mijn ontbijt en kreeg daar super leuke reacties op. Ik deel mijn favoriete recepten voor bananenpannenkoeken dan ook graag met je.

 

Ik realiseer me dat deze verre van uniek zijn. Op internet zijn miljoenen variaties te vinden. Dit is simpelweg hoe ik ze het lekkerst vind. Hopelijk kan ik je hiermee inspireren!

 

Variant 1: skinny basis

De meest gezonde versie is een pannenkoek op basis van alleen banaan en ei. Door het bakpoeder krijgen ze toch wat volume en het lijnzaad zorgt voor een voller gevoel.

 

 

- 2 grote rijpe bananen

- 2 eieren

- 1 tl bakpoeder

- 1 grote el lijnzaad

- Snufje zout

- Snufje kaneel

 

Toppings: blauwe bessen, geraspte kokos en geroosterde amandelen.

 

Variant 2: dressed up

Ik weet dat er veel mensen zijn die zweren bij de gezonde variant hierboven. Sorry hoor, maar ik heb dan na een kwartier toch weer honger ;-). Dus ik kies meestal voor deze variant met wat meel. Ik gebruik trouwens nooit kant-en-klare mix voor pannenkoeken, maar gooi allerlei meelsoorten bij elkaar. Gezonde opties zijn bijvoorbeeld volkorenmeel, speltmeel, boekweitmeel en havermoutmeel.

 

 

- 2 grote rijpe bananen

- 2 eieren

- Snufje zout

- Snufje kaneel

- Ongeveer 50 gram meel

 

Toppings: aardbeien, gehakte walnoten en honing of ahornsiroop.

 

Variant 3: all the way

Dit is echt het ultieme recept voor een luie zondagochtend met ontbijt op bed. Niet dat wij moeders dat ooit nog meemaken haha. Dus ik zou zeggen stuur de kinderen uit logeren, geef manlief onderstaand recept en draai je nog een keer om in afwachting van je ontbijtje!

 

 

- 2 grote rijpe bananen

- 2 eieren

- Snufje zout

- 1 tl vanille essence

- Ongeveer 50 gram zelfrijzend bakmeel

- 50 ml melk

- 2 grote el pindakaas

- Optioneel: chocoladedruppels

 

Toppings: banaan, gekarameliseerde pecannoten en nutellasaus.

 

Gekarameliseerde pecannoten: smelt 5 g roomboter in een koekenpan. Voeg 1 el honing en 1 el bruine basterdsuiker toe en laat langzaam oplossen en iets bruiner kleuren (duurt zo’n 4 minuten). Roer daarna ¼  tl kaneel toe. Meng er 50 g gezouten (gehakte) pecannoten door totdat deze helemaal bedekt zijn. Laat 10 minuten afkoelen en serveer direct.

Nutellasaus: verwarm 3 el Nutella en 3 el verse slagroom in een pannetje, zodat ze goed gemengd zijn. De slagroom mag niet koken.

 

Werkwijze

Pureer de bananen in de keukenmachine. Of prak ze met een vork, als je meer van chunky houdt. Voeg dan de overige ingrediënten toe en meng/mix tot een glad beslag. Je kan bij variant 2 en 3 wat variëren met de hoeveelheid meel zodat je een stevig genoeg beslag krijgt. Bak de pannenkoeken in kleine porties op laag vuur. Ik gebruik meestal plantaardige olie zoals zonnebloem- of kokosolie. Voor de all the way variant zou ik zeker een dikke klont roomboter gebruiken ☺.

 

Eet smakelijk!

Liefs, Jonne

Reactie schrijven

Commentaren: 0