Mama Chantal

 

Er is heel veel…. Heeeeeeel veeeel informatie te vinden op internet over zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en baby’s. Maar er zijn ook een aantal dingen die ik niet heb kunnen vinden of me verteld is.. Toch zou ik het zelf handig hebben gevonden dit eerder te weten. Vandaar mijn top 10 van zaken die je (naar mijn idee)  ECHT handig zijn om van tevoren te weten

 

1. Groei echo. Elke baby groeit in zijn eigen tempo in je buik. De ene week groeit het buikje snel en daarna zijn benen. Elke groei echo is gebaseerd op gemiddelden. Het kan goed zijn dat de baby de ene maand wat achter loopt om daarna het dubbel en dwars in te halen. De verloskundig weet en ziet een heleboel.  Vertrouw op haar kennis en kunde en daarnaast ook op je eigen intuïtie. Jij voelt de baby elke dag.. en ook al hebben jullie nog niet live gezien. Die moeder-kind band is al aanwezig..

 

2. Fit, fitter, fittest: Een fit lijf helpt je tijdens de zwangerschap en de bevalling. Maar echt!!! Ik raad het iedereen aan om sterk en fit een zwangerschap in te gaan en te blijven. Dames… zwanger zijn is topsport!! Je creëert extra gewicht wat je mee moet slepen, je bent vooral de eerste maanden kapot moe en de dagelijkse dingen worden steeds meer een uitdaging. Voor ik zwanger werd, was ik vaak in de sportschool te vinden. Ook tijdens mijn zwangerschap ben ik tot ongeveer 34 weken blijven fitnessen, wel op een lager niveau. Ik weet zeker dat mijn fitte lijf mij zo goed door de zwangerschap heeft geholpen. Tuurlijk had ik ook wel last van mijn rug als ik lang had gestaan of gelopen, maar mijn bekken zijn zo goed als kon in gareel gebleven. Een goede conditie zorgt ervoor dat je ook op het einde in ieder geval nog een stuk kan wandelen, fietsen of gewoon boodschappen doen.

 

3. Warm, warm, warm.. Ik had er wel eens van horen zeggen, maar serieus… Als je zwanger bent, heb je het standaard 5 graden warmer dan de andere mensen. Hou hier rekening mee als je ergens heen gaat. Bijvoorbeeld een  sjaal, muts en handschoenen etc. vaak overbodig als je gaat shoppen. Winkel in, winkel uit met een jas aan is meer dan genoeg. Helemaal als je voor jezelf kleding gaat shoppen. Niet zwanger is het al bloedheet in de pashokjes, maar zwanger voelen ze helemaal aan als een sauna. Ga bij de uitgang of deur in de buurt zitten bij vergaderingen.. zorg dat je snel toegang hebt tot frisse lucht!

 

4. Kraamvloed na keizersnede. Nadat de baby uit je buik is gehaald, moet je buik ook weer dicht gemaakt worden.  Misschien raar, maar ik vond mijn keizersnede uiterst interessant. Nadat onze mini eruit was, de tranen waren gelaten en mini bij mij lag, werd mijn buik opgelapt. Ik hoorde de dokters letterlijk een stofzuiger door mijn buik halen en ik werd weer dichtgenaaid. Mooi dacht ik alles is opgeruimd van binnen en nu kan de wond helen. Zijn die oma onderbroeken (oftewel pannenlappen zoals mijn vriend ze noemt) toch onnodig.. Nou mooi niet dus! Kraamvloed komt sowieso… ook al heb je een keizersnede gehad.  Zeg maar hallo tegen de MEGA verbanden en hallo oma onderbroeken! Minder charmante kant van life as new mom.

 

5. Geboortekaartjes. Mijn hemel wat is er veel keuze!!! Pfffff…. Ik ben sowieso niet zo goed in het afstruinen van sites en alle pagina’s bekijken. Dus moest ik me er echt even toe zetten om een paar uurtjes kaartjes te bekijken op internet.  Ik was blij dat we van tevoren wisten dat we een dochter kregen, viel gelukkig de helft al af. Het heeft ons geholpen dat ik een voorselectie maakte van de kaartjes.. die na een tijdje nog eens bekeek en dan samen met vriend de definitieve keuze heb gemaakt.

 

6. Kraamvisite. Heel lief en leuk dat iedereen jullie en de kleine wil komen bewonderen.. maar wat een planning! Ik heb hier mijn agenda van de Ipad gebruikt, of als je die niet hebt je telefoon. Dit zorgde voor een georganiseerd visite planning. Wil je het heel fancy maken, dan kan je zelfs de Iphones en Ipads van jullie family of three integreren en staat de werkplanning van de vriend er ook gelijk in ☺ superhandig!  Beetje jammer dat ik zelf na een maand pas op het idee kwam op de ipad agenda te gebruiken.. dit had me veel teruglezen in app-jes gescheeld..

 

7. Draagdoek. Onze mini was verschoond en gevoed en heerlijk in slaap gevallen. Het is zo heerlijk om de kleine op je borst te laten slapen en lekker aan haar of hem te ruiken.. maar er moet toch gekookt worden. Nadat  je haar of hem weglegt en de eerste stappen naar de keuken zet, begint het hartverscheurende gehuil… Het mini mensje heeft mama honger en wil alleen maar bij jou liggen, hoe heerlijk maar hoe onhandig met koken. Wat nu?? Een draagdoek is hiervoor de perfecte oplossing. Ik dacht dat deze dingen alleen maar bedoelt waren om je baby mee naar buiten te nemen en mee te wandelen.. Ik had toch al een kinderwagen.. waarom een draagzak!?!? Nou… om dus te kunnen koken, wassen, schoonmaken, stofzuigen, werken, administratie, opmaken, haren doen en wat nog meer als de baby alleen maar dicht bij zijn mama wil zijn. Helemaal op regeldagen waarop de baby onrustig is. Dus…. Koop of leen een draagzak. Zo krijg jezelf ook nog iets gedaan.. en blijft ook het huishouden op orde...(hoor mij nou.. huisvrouw in the making ☺)

 

 

 

8. Kussen. Onze kleine meid wilde het liefst alles goed zien… en al na een paar weken liever rechtop in zithouding zitten dan stom op d’r rug in de box te liggen. Al zittend kon zij de wereld uren bekijken, in plaats van dat stomme plafond.. Veel leuker! Maar niet zo handig… de oplossing voor ons was om een groot sierkussen van de bank (50x50) onder haar te leggen. Zo had ze het idee dat ze meer kon zien en hield ze het langer vol dan 2 minuten in de box. Hydrofiel over het kussen tegen het spugen en madammetje was een tevreden mensje.. lekker rondkijken totdat het knuffelen weer begon met mama of papa. Of totdat ze heerlijk in slaap viel.

 

9.Magnetron flessen uitkoker. Kosten: vanaf € 13,00. Waarde voor mij: PRICELESS. Na 4 minuten in de magnetron gaat de ‘pling’ en zijn de flessen en spenen weer hygiënisch schoon en klaar voor gebruik. Daaaaag waterkoker en pannetjes...

 

10. Thermosfles. Last but not least…. Als jullie met mini op pad gaan.. en je geen borstvoeding meer geeft, ben je afhankelijk van melkpoeder. Maar daarmee dus ook van water… met name warm water. Koop een thermosfles en daarin doe je gekookt water en hup in de luiertas. Daarnaast ook een fles koud water.. of dat koop je onderweg.. dat heb je immers overal! En je bent niet meer afhankelijk van een magnetron of obers ☺… even water mengen in de drinkfles tot juiste temperatuur heeft. Dan poeder erbij en klaar is kees… Mini happy, mama en papa happy!

 

Zo… dit was mijn top 10 lijstje met dingen die ik graag eerder had geweten, maar niet zo snel op internet had kunnen vinden. Hopelijk hebben jullie hier wat aan en wie weet zijn er wel meer tips die het een volgende keer nog makkelijker gaan maken.. Easy peasy… toch…???

 

Liefs,

Chantal

Reactie schrijven

Commentaren: 0