Mama Lore


Sinds Luke is geboren leef ik mijn leven online en dit begon eigenlijk al tijdens mijn zwangerschap. Omdat ik een relatief jonge mama ben heb ik niet veel vriendinnen van mijn leeftijd die kindjes hebben en daardoor heb ik de indruk dat mijn offlineleven vrij beperkt is. Ik heb de vrijheid niet meer om zomaar weg te gaan wanneer ik wil. Zeker omdat ik er momenteel alleen voor sta. Verder kom ik via sociale media in contact met heel veel andere mama's waardoor ik me minder geïsoleerd voel. Sinds ik eind juni terug ben beginnen werken heb ik het gevoel dat ik terug een beetje mezelf word. Ik spendeer mijn tijd iets minder online en dat voelt goed.

 

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik voor mijn zwangerschap weinig aandacht besteedde aan sociale media. Ik was vergroeid met mijn smartphone en was met alles up-to-date. Ik leed aan de bekende term FOMO (the Fear Of Missing Out) en daar lijd ik nog steeds aan. Hoewel dit moeilijk is met een kind in huis kan ik het niet laten om mijn iPhone op regelmatige basis te checken. Het is zelfs zo problematisch dat ik er een slecht gevoel bij krijg. Ik voel me schuldig dat ik de tijd die ik besteed aan sociale media ook aan mijn zoontje had kunnen besteden. Niet alleen dat. Kostbare tijd die ik in zoveel nuttigere dingen had kunnen steken. Hierdoor ben ik beginnen nadenken.

 

Op Instagram (de ironie!) zag ik een app voorbijkomen genaamd "Moment". Moment is een app die automatisch volgt hoeveel je je smartphone (of tablet) dagelijks gebruikt. Na een week kan deze app in meer detail weergeven hoeveel tijd je gemiddeld besteed aan je smartphone. De app kan ook berekenen hoeveel jaren je gemiddeld kwijt bent door dit overmatig gebruik. Hier schrok ik nog het meeste van. Voor mij is dat op dit moment 8,5 jaar van mijn leven. Best shockerend én confronterend. De app volgt niet alleen je gebruik maar kan je ook gebruiken als coach. Je kan limieten voor jezelf opstellen en zelfs je smartphone doen uitschakelen als je over een limiet heen zit. Door deze shockerende cijfers wilde ik me gaan verdiepen in dit onderwerp. Vanbinnen groeide het verlangen naar een tijd offline, een break van de virtuele wereld.

 

 

 Ik stootte op het boek 'Superverslavend' van Adam Alter in een boekenwinkel. Ik heb altijd graag gelezen maar door vermoeidheid en bij gebrek aan tijd heb ik dit ingeruild door bingewatch-sessies op Netflix, iets wat bovenstaande auteur regelmatig aanhaalt in zijn boek. Doordat Netflix meteen na het aflopen van een aflevering de volgende alweer aanbiedt, ben je geneigd te blijven kijken. En dit resulteert zich dan in eindeloos 'kijkplezier'. Ook ik ben hier schuldig aan. Ik kan een seizoen uitkijken op een paar dagen tijd maar echt trots ben ik daar niet op. Zeker niet als ik bedenk wat ik met die tijd had kunnen doen. Wil je dan toch graag bingewatchen op Netflix raad ik je de serie Black Mirror aan. Elke aflevering bestaat uit een andere verhaallijn en een andere cast. Ze gaan voornamelijk over wat voor invloed technologie op je leven kan hebben en laat vooral de donkere kant ervan zien.

 

Ik realiseer me al snel dat een leven zonder smartphone of internet onmogelijk is. Hoe graag ik mijn iPhone wel eens uit het raam wil gooien en al mijn accounts zou willen deactiveren, voor mij is dit niet haalbaar. Mijn vriend woont aan de andere kant van de wereld en die kan ik op geen enkele andere manier bereiken. En een brief sturen naar Australië is zeker een paar weken onderweg. Ondanks dat ik vind dat het wel zijn charmes heeft, is dit niet de oplossing. Verder moet ik ook bereikbaar zijn als mijn zoontje op de kinderopvang is, want er kan altijd iets gebeuren. Het boek 'Digital Detox' van Florence Pérès doet me beseffen dat we niet per se ons onlinegedrag moeten minderen maar dat we er bewuster mee moeten omgaan. Dat wil zeggen: niet meer doelloos scrollen op sociale media, uren aan een stuk tv-series zitten kijken, verzuipen in je mailbox, eeuwig twijfelen in al die leuke webshops ... Kortom terug controle krijgen over je (digitale) leven. Herken je jezelf hierin? Misschien heb je iets aan de volgende tips!

 

Tips voor een bewuster onlineleven

 • Schakel meldingen van sociale media-accounts op je smartphone uit.
 • Verwijder apps op je smartphone die je weinig gebruikt. Ik gebruik bijvoorbeeld Snapchat zelden en YouTube kijk ik meestal op mijn laptop. Die heb ik dus verwijderd. Van Facebook gebruik ik enkel de Messenger-app op regelmatige basis. Facebook zou ik dus ook gewoon kunnen verwijderen.
 • Gebruik een horloge om de tijd af te lezen en koop een wekker(radio) om gewekt te worden. Leg je smartphone bewust in een andere kamer voor je gaat slapen. De eerste avonden zullen misschien moeilijk zijn maar na een tijdje word je dit gewoon!
 • Heb je de neiging om naar je smartphone te grijpen als je eventjes niets te doen hebt? Wacht een paar seconden en vraag je jezelf af of dit echt nodig is.
 • Probeer je smartphone aan de kant te schuiven als je met je kind(eren) bezig bent tenzij je echt een belangrijk telefoontje verwacht. Kinderen merken al heel vroeg dat hun ouders hierdoor afgeleid geraken en je bent immers hun voorbeeld. Als ze jou heel de tijd op een tablet/gsm/laptop bezig zien, gaan ze dit hoogstwaarschijnlijk ook willen doen of dit als normaal achten. Verder kunnen ze ook denken dat je smartphone belangrijker is waardoor je kind zich gekwetst gaat voelen en een minderwaardigheidscomplex kan gaan ontwikkelen.
 • Plan technologievrije uren of dagen in. Ik probeer bijvoorbeeld zo weinig mogelijk technologie aan te raken als Luke wakker is (zie vorige tip)
 • Meld je af van al die vervelende nieuwsbrieven die je elke dag de beste aanbiedingen voorschotelen. Meestal staat er ergens in de e-mail 'afmelden' of 'unsubscribe'. Of maak een tweede e-mailadres aan die je gebruikt voor deze zaken.
 • Schakel een uur voor je gaat slapen alle apparaten uit. Computers, televisie, tablets, smartphones...
 • Laat de oplader van je smartphone thuis. Hierdoor ga je automatisch bewuster met je smartphone omgaan omdat je de batterij moet sparen.
 • Stop met verschillende digitale toestellen tegelijkertijd te gebruiken. Dus geen tv kijken en terwijl door je Instagram scrollen of chatconversaties houden. Hierdoor kan je sneller uit de digitale waas ontsnappen en gaat je aandacht minder snel versplinteren.

Na het naleven van deze tips ga ik inderdaad bewuster met technologie om. Ik heb het gevoel dat ik terug controle heb over mijn gebruik. Er zijn dagen dat het natuurlijk beter kan. Als ik bijvoorbeeld een nieuwe serie op Netflix heb ontdekt kan ik me soms moeilijk bedwingen om het niet in één keer uit te zien. Dit komt door de cliffhangers op het einde van elke aflevering en zoals ik hierboven al heb vermeld biedt Netflix meteen de volgende aflevering aan. Een trucje is om toch de volgende aflevering te bekijken maar te stoppen met kijken wanneer het 'mysterie' is ontrafeld. Dat gebeurt meestal in de eerste 10 minuten van een aflevering. Op een ander (en beter) moment kan je dan gewoon verder kijken.

 

Zoals je misschien wel heb gemerkt is dit onderwerp zeer uitgebreid en omdat technologie blijft ontwikkelen is het moeilijk te voorspellen wat het op lange termijn met je kan doen. Om nu al bewustere keuzes te maken omtrent technologie sta je al een hele stap verder. Ook kan je je kind(eren) hetzelfde aanleren en kan je sneller signalen oppikken wanneer je kind(eren) die digitale wereld niet lijken te ontsnappen.

 

Heb jij misschien zelf nog tips of wil je je verhaal delen? Laat het me even weten op mijn Instagram-account @LoreSmellenbergh Zo kunnen we elkaar helpen dit digitale monster te verslaan! 

 

Heel veel liefs,

Lore

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Anna Claes (zaterdag, 03 maart 2018 22:24)

  Dag Lore,

  Je kent me niet, maar ik wou toch ff reageren. Groot gelijk dat je er wat aan doet. Je kan snel verdrinken in al die (a)sociale media.
  Je schreef dat je vriend zo ver weg woont. Is het mogelijk om in Australië te gaan wonen (zodat jullie terug samen zijn)? Het lijkt me zo eenzaam om alleen een kind groot te brengen.

  Liefs,
  Anna