Mama Jonne

 

Tips voor een perfecte sweet table

Verjaardag betekent taart en veel lekkers! Een tijd terug maakte ik regelmatig (fondant) taarten op bestelling. De laatste jaren is die hobby een beetje op een laag pitje komen te staan. Maar de verjaardagen van Stijn en Floor zijn voor mij een mooi excuus om me weer flink uit te leven in de keuken. Omdat ik dus inmiddels een ‘ervaren rot’ ben, geef ik je graag wat tips voor als je zelf een sweet table voor jouw jarige job wil maken.

 

 

Thema

Het thema van het feestje is het startpunt van je sweet table. Je kan dit natuurlijk zo uitgebreid maken als je zelf wil. Je hebt veel toffe shops die hele themapakketten verkopen en op Instagram en Pinterest is een hoop inspiratie te vinden voor versiering, outfits en sweet table aankleding. Mijn ervaring is dat je er ook met alleen een simpel kleurenschema een mooi geheel van kan maken. Voor Floor heb ik bijvoorbeeld zwart/wit/roze gedaan, voor Stijn vorig jaar zwart/wit/geel met lego versiering van fondant en dit jaar zwart/wit/blauw/goud.

 


 

Taart

De taart is natuurlijk hét stralende middelpunt van de sweet table. Zorg dat het thema en kleurenschema hier volop op terugkomt. Of het nu een taart van één of meerdere lagen wordt, een mooie taarttopper met naam, leeftijd of gewoon een mooie slinger maakt het helemaal af en geeft het geheel wat meer hoogte. Het maken van zo’n taart is best een klusje. Als je stressloos de verjaardag wil ingaan, is mijn tip om de taart uit te besteden en de overige lekkernijen zelf te doen.

 


 

Keep it simple

Ook al vind je het leuk om te bakken en fröbelen, een verjaardag voorbereiden is keihard werken. Hou daarom de overige lekkernijen simpel. Je wil niet de nacht voor de verjaardag nog zwetend allerlei gebakjes in elkaar aan het draaien zijn. Hieronder een lijstje met dingen die ik de afgelopen jaren heb neergezet en nog wat ideeën die ik komende verjaardag wil maken. En oké oké, sommige dingen zijn toch nog wel wat werk, maar ik kan het gewoon niet laten. Dé tip: combineer kant-en-klaar met zelfgemaakt. Want lekkere dingen uit de supermarkt kun je heel eenvoudig pimpen met mijn favo sweet table ingrediënt: candy melts.

 • Soesjes, mini stroopwafels, mini donuts, zoenen, oreos of marshmellows gedipt in candy melts/chocola en eventueel versierd met fondant decoratie, papieren prikkers, musketzaad of andere strooisels.
 • (Mini) cupcakes
 • Cake pops
 • Zandkoekjes versierd met fondant of icing
 • Blokjes brownie, boterkoek of millionaire’s shortbread
 • Macarons (eventueel in een torentje gestapeld)
 • Fruitspiesjes of aardbeien gedipt in chocola
 • Stevige kartonnen (cupcake) bakjes gevuld met popcorn en/of fruit
 • Speklolly gemaakt van kabelspekken
 • Meringue lollys of losse meringues
 • Verschillende snoepjes in passende kleuren; gemixt in éénpersoonsbakjes of per soort in transparante potjes

 

Hoeveelheid

Altijd lastig om in te schatten hoe veel je van alles nodig hebt. Grote eters of juist niet? Veel kinderen of juist vooral volwassenen? Kies je voor een grote taart, of juist veel kleine hapjes waarbij niet iedereen een puntje taart krijgt? Gemiddeld genomen ga ik uit van ongeveer 3-5 stuks per persoon. En tsja, liever wat over houden dan tekort komen dus ik rond alles naar boven af. En ik zorg dat ik het aantal stuks afstem op hoe ik het wil serveren. Bijvoorbeeld negen cupcakes omdat die mooi op een vierkant bord passen.

 


 

Planning

Hoe veel tijd je nodig hebt voor de voorbereidingen is natuurlijk helemaal afhankelijk van wat er allemaal moet gebeuren. Hou hier ook rekening mee in hoe je de sweet table samenstelt; niet handig om acht verse dingen te moeten bakken de dag voor het feestje. Ik maak dingen als taartbiscuit en cupcakes ruim vantevoren en vries ze in. Ook dingen die lang goed blijven, zoals stroopwafels of marshmellows, kun je al dagen tevoren voorbereiden. Ik adviseer om in ieder geval een planning goed uit te schrijven, zodat je een checklist hebt van alle to do’s per dag.

 


 

Een mooi geheel

De truc voor een perfecte sweet table is dat alles subtiel bij elkaar past (vandaar dat kleurschema’s goed werken). Maar als je een thema gebruikt, hoeft dat echt niet op elk bakje en elke lekkernij terug te komen. Dat maakt het alleen maar rommelig. Zorg bij het inrichten van de tafel voor wat niveauverschil, door bijvoorbeeld etagères of mooi ingepakte doosjes te gebruiken. Andere tips voor de aankleding van de sweet table:

Gebruik mooie schalen, borden, vaasjes, papieren bakjes, mason jars of weckpotjes om alles op/in te serveren.

Geen etagère in huis? Maak er een met twee mooie borden van verschillende grootte en een glas zonder handvat ondersteboven ertussen.

 

Pas op dat het niet te druk wordt; kies een simpel effen tafelkleed, zorg voor niet te veel verschillende kleuren of hou de versiering eromheen rustig.

Maak bijpassende labelkaartjes voor alle lekkernijen, zodat mensen zien wat het is en welke smaak het heeft. Ben ik altijd te lui voor geweest hoor, da’s voor de echte die hards.

 


 

Ik hoop dat je mijn tips en ervaringen kunt gebruiken voor jouw perfecte sweet table. Hoe het ook uitpakt, iedereen waardeert een tafel met lekkers wat met liefde is gemaakt en samengesteld. Veel plezier!

 

Liefs,

Jonne

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Sabrina (dinsdag, 06 maart 2018 21:24)

  In 1 woord : Wauw!!!