Zelf een dripcake maken


Heb jij binnenkort een verjaardagsfeestje? En vind je het leuk om zelf aan de slag te gaan met een taart? Dat is misschien makkelijker dan je denkt. Ik heb flink wat taarten gemaakt de afgelopen jaren. Met technieken uit workshops, eindeloos YouTube filmpjes kijken en veel oefenen heb ik zo mijn eigen werkwijze ontwikkeld.  In dit blog laat ik je stap voor stap zien hoe je een dripcake maakt. Zo kun jij ook shinen met een zelfgemaakt taartje voor je gasten!

 

Er zijn natuurlijk talloze recepten en manieren om een mooie taart te maken. Ik pretendeer helemaal niet dé perfecte werkwijze te hebben, want ik ben ook maar een hobby bakker. Maar ik hoop dat ik je met mijn tips in ieder geval op weg kan helpen, zodat je er je eigen smaak en draai aan kan geven. De taart die ik beschrijf heeft een diameter van 17,5 cm en is goed voor 12 tot 14 puntjes.

 

Dripcake of fondant taart?

Ik maakte vroeger veel meer fondant taarten dan nu. Waarom? Ik vind fondant eigenlijk niet zo lekker en het is meer werk. Een dripcake is snel gemaakt en het voordeel is dat het er ook spectaculair uitziet als hij niet super strak en perfect lukt. Je kan de basistechnieken uit mijn blog natuurlijk ook gebruiken om een fondant taart te maken. Het bakken, vullen en afsmeren werkt in principe hetzelfde. Een tip hierbij: als je met fondant wil bekleden raad ik aan om af te smeren met ganache in plaats van botercrème. Daarmee krijg je een strakkere basis, dus een mooier afgewerkte taart.

 

 


Biscuit bakken

Ik gebruik altijd biscuit als basis voor de taart. Je kan ook een cake bakken, maar dit valt veel zwaarder. De kant-en-klare biscuitmix van Funcakes werkt perfect. Voor een taart van 17,5 cm heb je 264 gram mix, 26 gram warm water en 4 medium eieren nodig (let dus niet op de verhoudingen op de verpakking).

 

Maak het beslag volgens de gebruiksaanwijzing. Je moet lang mixen, dus een staande mixer is ideaal. Ik en mijn Kenwood mixer ‘Kenny’ zijn dikke maatjes ;-). Het beslag moet er wit en stevig uit zien. Voor het bakken gebruik ik een Wilton bakpan zonder naden, maar je kan ook prima een springvorm gebruiken. Spray deze in (of gebruik wat boter) en plak een reep bakpapier tegen de rand. Zo zorg je ervoor dat het extra hoge biscuit recht omhoog bakt.

 


Bak de taart ongeveer ongeveer 40 minuten op 150-160 graden (afhankelijk van je oven). Liever eerst iets te lage temperatuur en laatste kwartier nog wat hoger zetten dan andersom. De taart is klaar als je er op drukt en deze terugveert. Als de taart is afgekoeld gooi ik m bijna altijd in een afgesloten zak in de vriezer; je kan dit dus prima een paar dagen van tevoren doen. Na het ontdooien kruimelt het biscuit namelijk minder bij het snijden.

 

Biscuit snijden

Zorg dat je een cakeboard van 17,5 cm klaar hebt liggen. Dit is een stevige ondergrond voor de taart en heb je nodig om strak af te smeren. Verder heb je een taartzaag nodig; een broodmes kan ook, maar dan moet je zelf goed kijken of je rechte lagen snijdt.

 

Steek om te beginnen prikkers in je biscuit, recht onder elkaar en ongeveer in het midden van een taartlaag. De lagen moeten ongeveer 2/2,5 cm zijn; dan kun je uit het biscuit makkelijk vier lagen halen. Als het goed is hou je het bovenste – iets bolle – stukje over. Deze gebruik ik nooit maar snoepen de kinderen lekker op ;-). Leg de gesneden lagen op elkaar aan de kant.

  

Taart vullen en afsmeren

 

Soorten vullingen

Je kan eindeloos varieren met taartvullingen. Ik ben fan van frisse fruitsmaken, maar ook oreo- of bastognecrème met stukjes koek en kersenvlaaivulling, kaneelcreme met gebakken appeltjes of chocoladecrème met frambozenjam zijn voorbeelden van vullingen die ik graag maak. Omdat ik altijd drie (of soms vier) lagen vul, ga ik uit van twee lagen dezelfde botercrème en één andere bijpassende laag vulling. Op een oude forumpagina staat een handig overzicht van lekkere combinaties.

Ik gebruik overigens niet vaak vullingen die in de koelkast bewaard moeten worden, zoals (aangevette) slagroom of banketbakkersroom. Ik hou namelijk niet van koude taart en het is gewoon veiliger en handiger als je je taart een tijdje op tafel kan zetten zonder bang te zijn dat er iets bederft of gaat glijden.

 

Botercrème maken

Voor deze taart gebruik ik mijn vaste botercrème recept met daarin gepureerde frambozen, lemon curd (meestal zelfgemaakt maar voor nu even uit een potje) en verse frambozen. Voor een taart van 17,5 cm waarbij je de crème ook nog gebruikt om af te smeren, maak je het dubbele van dit recept.

 

Botercreme recept

Van Dominique Ballard – The Little Cake Shop

- 250 gr goede kwaliteit roomboter zacht gemaakt in de magnetron

- 250 gr suikerbakkerspoeder (GEEN poedersuiker uit de supermarkt)

- 1/2e  Amerikaanse theelepel vanille extract

- 1 snufje zout

- 2-3 Amerikaanse eetlepels slagroom

 

Klop de boter goed los in de mixer op de middelste stand met de vlinder (dus niet de garde). Zet de mixer laag en voeg beetje bij beetje de suikerbakkerspoeder toe. Als de poedersuiker opgenomen is, voeg dan de vanille, zout en slagroom toe.

 

Klop 10 minuten op hoge stand tot de botercreme helemaal wit en luchtig is. Schraap de kom goed en klop nogmaals 5-10 minuten tot alles is opgenomen.

 

Na een dag is het nog lekkerder. Wel nogmaals opkloppen voor gebruik. Je kan de botercreme eventueel in de magnetron eerst zacht maken en dan pas opkloppen.

 

Voor smaakjes kun je bijvoorbeeld toevoegen (op kamertemperatuur!)

 

- pure chocolade ganache 1:1 of naar smaak

- 50 gr lemon curd of naar smaak

- 50 gr klontvrije jam

- 50 gr vruchten coulis

- 5-6 eetlepels sterk espresso, evt samen met chocolade ganache voor mokkasmaak

 

Als je de botercrème klaar hebt, weeg je 250 gram af. De rest zet je even apart. Je pureert 125 gram frambozen (als je diepvries gebruikt, laat dan even op kamertemperatuur komen). Giet de frambozen geleidelijk bij de crème terwijl je klopt en mix het tot een mooi geheel. In totaal heb je 350 gram crème nodig voor twee lagen, inclusief toevoeging.

 

Laagjes vullen

Je hebt een stapeltje taartlagen klaarliggen. Pak nu je cakeboard, leg het op een stroeve snijplank o.i.d. en smeer er een likje botercrème op. Pak de bovenste laag en leg deze omgekeerd op het board. Dit doe je met alle lagen, zodat de onderkant van het biscuit uiteindelijk bovenop komt. Dan heb je namelijk een mooie, strakke bovenkant. Zorg dat de prikkers recht boven elkaar komen.

 

Voor het vullen gebruik je twee lagen frambozencrème van 175 gram. Klinkt pietluttig, zo op de gram nauwkeurig afwegen…maar het zorgt ervoor dat je een mooie gelijke verhouding biscuit en crème krijgt en dat smaakt echt beter. In het midden een dikke laag lemon curd met verse frambozen erop. Als je een ‘natte’ vulling gebruikt (bijvoorbeeld vlaaivulling of coulis), spuit dan met een spuitzak een ‘dijkje’ ofwel randje van botercrème zodat de vulling netjes blijft zitten.

 


Check tussendoor en in ieder geval op het eind of je taart recht gestapeld is. Gebruik hiervoor een (schone!) waterpas. Zet daarna je taart minimaal een half uur in de koelkast.

 

Taart bijsnijden

Dé truc voor een mooi afgesmeerde taart is om deze eerst bij te snijden voor je gaat afsmeren. Alles wat over de rand van het cakeboard komt, snij je van boven naar beneden af. Idealiter heb je overal een ruimte van ongeveer een halve cm. Dat kun je zien door je scraper er recht tegenaan te zetten.

Crumb coat

Vervolgens ga je met het afsmeren aan de slag. In dit voorbeeld maak ik een monochrome taart, en wil dus een zo wit mogelijke crème. Hiervoor mix er ik een icing whitener (in diverse varianten verkrijgbaar) doorheen. Je begint met een laagje crème overal op je taart. Het hoeft nog niet dik of recht te zijn, want het gaat erom dat je alle kruimeltjes ‘inpakt’. Dat heet een crumb coat. Zet de taart weer een half uur in de koelkast.

Overigens kun je het afsmeren, zoals ik hierboven al zei, ook met ganache doen. Dat vind ik persoonlijk lekkerder en je smeert er strakker mee af. Maar chocolade is lastiger wit te kleuren dus voor een witte basis is botercrème het makkelijkst.

Afsmeren

Nu komt het echte werk: zorgen voor een mooie rechte buitenlaag. Een ideaal hulpmiddel hierbij is een scraper. Als alternatief kun je een winkelhaak uit de bouwmarkt gebruiken. Het gaat erom dat je een loodrechte hoek van 90 graden hebt. Je smeert met een paletmes de botercrème royaal over de hele zijkant. Met de scraper recht op de snijplank en tegen het board aan schraap je steeds de overtollige crème weg. In kleine stukjes, waarbij je de crème tussendoor van de scraper haalt. Als je helemaal klaar bent, kun je kijken waar je nog gaatjes of oneffenheden ziet en opnieuw smeren/scrapen. De perfectionist in mij doet dat dus tig keer voor ik tevreden ben. Op het laatst geef je ook de bovenkant van de taart een laagje.

Zet de taart weer even in de koelkast terwijl je met de decoratie bezig gaat.

 


Dripcake versieren

Chocoladeschotsen

Je kan de taart versieren met wat je maar wil, van snoep tot meringues, koekjes, botercrème toeven, fondant decoratie en nog veel meer. Maak het zo gek als je zelf wil. Ik vind het bij dripcakes altijd mooi om wat hoogte aan te brengen. Een leuk idee hiervoor is chocoladeschotsen. Ik doe dit met candy melts, maar je kan ook chocola gebruiken.

 

Maak de candy melts vloeibaar (lees bijvoorbeeld in dit blog hoe je dat doet) en giet het op een stuk bakpapier. Zorg dat je een beetje van een contrasterende kleur melts hebt klaarstaan. Giet er wat druppels en lijntjes op en maak met een prikker een tof marmereffect. Schud even het bakpapier zodat het weer glad wordt. Je kan de schotsen nu nog bestrooien met bijvoorbeeld musketzaad of suikerparels. Laat het hard worden en snij met een scherp, warm mes in stukken.

De drip

Voor het maken van de drip gebruik ik candy melts, maar je kan het ook met ganache doen. Het voordeel van candy melts is dat ze in veel verschillende kleurtjes zijn te krijgen. Het nadeel is dat het erg snel hard wordt, waardoor je vlot moet doorwerken.

 

Giet de vloeibare (niet te warme) melts over in een plastic flesje. Je kan ook een spuitzak gebruiken, maar dit voelt minder stevig. Maak eerst druipers op het randje en vul daarna de bovenkant in. Met een paletmes maak je het (soort van) egaal.


Nu kun je de taart verder afwerken. Zorg dat je de dingen die je in de taart wil steken zo snel mogelijk op de juiste plek zet. Je kan eventueel een sneetje maken in de taart om er bijvoorbeeld een grote chocoladeschots steviger in te zetten.

 

Nu jij?!

Ik hoop dat deze stap voor stap tutorial je enthousiast heeft gemaakt om zelf de keuken in te duiken. Het is echt zo leuk om zelf iets lekkers en moois te maken! Ben je van plan om een complete sweet table te maken voor jouw verjaardagsfeestje? Lees dan ook eens mijn blog met tips hierover.

 

Heb je nog vragen over het maken van een dripcake? Stuur gerust een DM via Instagram (@jonnesteenhuis). Ik help je graag.


Eet smakelijk!

 

Liefs,

Jonne

Reactie schrijven

Commentaren: 0